Цейлонски чай
Добави към моето меню
Обичате ли да пиете чай? Тогава навярно познавате различните видове чай.
Знаете ли кой чай се нарича цейлонски?
На 6 юли 2017 г. мисиите на Шри Ланка в света организират 24-часово тържество посветено на цейлонския чай, на световноизвестната марка “Ceylon Tea“. Това е начин да се изрази благодарност към всички хора, които харесват чай.
Global Ceylon Tea Party
Белият, зеленият, черният, пу ер и оолонг(улонг) чай произлизат от едно и също вечно зелено растение – Camellia Sinensis. Разликата между тях се крие в начина на обработка на листата.
Черният чай претърпява най-продължителна обработка. Именно пълният цикъл на ферментация определя наситения тъмен цвят на ароматната напитка.
В черният чай се съдържат малки количества кофеин, което подпомага притока на кръв към мозъка и тялото. С това свое действие черният чай предпазва кръвоносните съдове от натрупване на шлаки, спомагащи в дългосрочен план за развитие на атеросклероза, повишаване на лошия холестерол и увреждане на сърцето.
Според редица медицински проучвания, антиоксидантите в черния чай потискат развитието на раковите клетки без да засягат здравите клетки.
Съдържанието на флуорид в чаените листа предпазва зъбите от развитие на кариес и защитава емайла.
Една чаша чай на ден подобрява метаболизма и ни помага в борбата с излишните килограми.
Въпреки здравословните ползи консумацията на черен чай трябва да е умерена. Съдържащият се в листата кофеин се усвоява по бързо от организма от колкото от този в кафето и може да доведе до повишаване на кръвното налягане и нервност. Ето защо хората с хипертония и децата трябва да внимават с консумацията на черен чай.