Чахохбили
Добави към моето меню
Чахохбили
рецепта от грузинската кухня. Приготвя се от пиле с доматен сос, с добавка на подправки и чесън. Характерно е, че за да приготвите Чахохбили трябва да запечете (запържите) месото за 15 мин на сух тиган без добавяне на мазнина. При приготвянето на ястието не се прибавя вода, а само зеленчуци – домати, лук, чесън, по желание чушки.
Тайната е в подправките – хмели-сунели – е грузинска подправка, състои се от кориандър (кинза), босилек, копър, майорана, чубрица, мента, магданоз, дафинов лист, куркума, червен пипер, дафинов лист. Може да се закупи от руските магазини
Продукти
700-800 г пилешко месо
3 големи глави кромид лук
1 кг домати или 500 мл доматен сок
3-4 скилидки чесън
100 мл червено вино
няколко стръка магданоз
няколко листа босилек
1 дафонов лист
кориандър
или хмели-сунели
Приготвяне на Чахохбили
* Може да се приготви от пилешко филе, от бутчета или от цяло пиле като го нарежете на порции
* Пилешкото месо се слага в дълбок тиган (с незалепващо покритие) без мазнина и се запича докато стане златисти и от двете страни
* Изважда се и в тигана с малко олио се слага лука нарязан на кръгчета. Задушава се докато стане златист
* В тигана се връща пилешкото месо, добавя се чесъна, доматения сок (може и пресни домати, бланширани, обелени и срязани на няколко части) и 100 мл вино, както и подправките
* Задушава се докато виното се изпари
* Поднася се с много зелени подправки – магданоз, босилек, кориандър нарязани на ситно.
В Грузия по традиция се сервира с лаваш, бял хляб, също така може да се гарнира с ориз или паста – спагети и отгоре чахохбили …