Последни Рецепти
Последни Статии

Немско грозде

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Немско грозде
още цариградско грозде или грозде на севера, бодливо грозде
Ribes grossularia, на руски е крыжовник, на английски -gooseberry, на немски – Stachelbeere

gooseberry 1

Това е един от храстите, които може да отглеждате в градината както къпина, касис, френско грозде, арония. Може да се купи и в магазина.
Могат да се приготвят различни рецепти с него
– сладко, от цели плодове
– компот – в буркан се редят плодове почистени от листа и дръжки до средата на буркана, добавя се 4-5 с.л. захар, долива се вода и се сваряват за около 10 мин. Може да се комбинира с ягоди
– сок, сироп – за да направите сироп от немско грозде сварявате плодовете след което ги прецеждате за да се отделят семките и люспите, добавяте захар 1:1 и лимонтозу
– желе
– в свеж вид могат да се консумират добре узрели, да се добавят в плодова салата и сладкиши и в комбинация с други плодове.

По своя състав и вкус не отстъпва на другите плодове, въпреки бодилите, които пазят малките плодчета. В сезона когато зреят ги хапвайте направо – това е един от най-целебните плодове, подарен от природата. Богат и хармоничен биохимичен състав и едновременно диетичен продукт. По съдържание на витамин С немското грозде отстъпва на касиса, но се приближава до ягодите и цитрусовите плодове.
Немското грозде спомага за очистване на организма от шлаките, доставя витамини и подобрява храносмилането. Спомага за укрепване на кръвоносните съдове, нормализира кръвното налягане и ускорява обмена на веществата. Полезен е и при анемия и профилактика на рака.

Предимство на немското грозде е, че плодовете изряват почти едновременно на целия храст, започва да дава плод на 2-3-та година след като е посадено и на 4-5-та година дава много плод. Разсад може да се закупи, както и да си хванете ново растение като отрежете млада клонка от храста.

Това е един от храстите, като отглеждаме на вилата и правя едно от най-хубавите сладка от него.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории