Последни Рецепти
Последни Статии

Преминаване към астрономическо време

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Тази неделя, 28 октомври 2018 г., отново ще преместим стрелките на часовника и ще преминем към зимното часово време.

Връщането към астрономическото часово време ще стане в 04:00:00 ч. местно време на 28 октомври 2018 г.
От 1999 г. лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 4 часа на последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с 1 час назад – т.е. до 3 часа астрономическо време.

През 2018 г. в ЕС има обсъждане за отпадане на смяна на времето, но за момента продължава да е в сила смяната.

change time pix

Липсата на слънце и ранното смрачаване
е най-големия проблем с който да се справим при адаптирането към смяната на часа.
Като резултат от преместването ще започне да се съмва по-рано, но и ще се стъмва по-рано.
В момента слънцето изгрява около 7,30-7,40 ч., а след неделя то ще се появява в 6,30-6,40 ч. Същото важи и за залеза –той ще е към 17,30 ч – започва времето на ранното стъмняване, на дългите вечери и очакването на Коледното осветление и украса на улиците.

Смяната неминуемо влияе и върху психиката ни. Получава се разминаване между биологичния и механичния часовник. Степента на това влияние е различна при различната хора. Индивидуален е и необходимият период за адаптация, но се смята, че е необходима минимум една седмица.

Психолозите са на мнение, че рязката промяна в температурата и смрачаването в определено време от деня влияе повече върху психиката, отколкото разликата от един час в астрономическото време. Всички тези негативни фактори най-често оставят своя отпечатък върху здравия сън, а най-добрите методи за противодействието им са разходките сред природата и повече спорт.
Негативният ефект идва и от промяната, от отнемането на съня, затова искаме да няма смяна на времето. Така и от смяната на сезоните – късната есен е един унил период, в който депресивните състояния се увеличават. Най-вече заради липсата на слънчева светлина и по-малко движение. Слънцето е важен критерий за настроението ни, за щастието ни.

Най-рисковата група по отношение на смяната на времето са децата и хронично болните възрастни. Затова е важно точно тези хора да отделят достатъчно време за здрав сън и дори да спят по час-два следобед.

change time pix 1

Какво да направим за да се адаптираме към смяната на времето?
– Най-вече запазете доброто си настроение.
– Храната, вкусна, цветна и разнообразна също помага.
– Разговорите, времето с любимите хора. И най-вече физическа активност.

Защото, както и да преместим стрелките на часовника, светлата част на деня си е все толкова, денят си е все толкова дълъг. Как ще сменим часовника и по кое часово време ще живеем, това не променя светлата част на деня. Нашата организация на деня, нашето управление на времето ни много повече ни помага да постигнем успех в живота, отколкото въртенето на стрелките на часовника.

Астрономическото време е изцяло свързано с денонощното въртене на Земята около оста си и около Слънцето. Зимното време е т.нар. „стандартно време“, което е прието да се използва почти от цял свят.

Пожелаваме да запазите чудесно настроение, да свикнете по-бързо с вечерния мрак и най-вече бъдете здрави.

Допълнение:
Европейската комисия предлага държавите в Европейския съюз да съобщят дали искат да останат за постоянно в зимното или лятното часово време до април догодина. Това означава, че в края на март отново ще преминем към лятното часово време. Ако Съветът на Европейския съюз и Европейският парламент подкрепят предложението да не се сменя времето, през октомври 2019 г. часовниците в Общността ще бъдат сверени за последен път.
У нас по темата се проведе допитване. Своите предпочитания изразиха над 17 хиляди българи. Предпочитанията са за лятно часово време. (до колко е обосновано е отделна тема)
Това, което не трябва да се допуска е да имаме 2 часа часова разлика със съседна на нас държава. (в Испания например часовото време е такова, че да съвпада с това в Германия, т.е. големите икономики да са „в един час“)

Най-важното, не губете доброто си настроение 😉
Наръчник при смяна на часовото време:
– Смартфон и компютър: часът се сменя самичък, това е някаква магия.
– Слънчев часовник: преместете си къщата с 43,4 градуса на изток.
– Радио будилник: Натискайте всички копчета едновременно и стискайте палци да стане.
– Фурна: Извикайте инженер от НАСА или просто чакайте следващата смяна на времето.

smyana na vreme

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории