Чатал Татлась
Добави към моето меню
Чатал Татлась
турски сладкиш
рецепта Виолета Демирева
Продукти
1/3 ч.ч. кисело мляко
1/3 ч.ч. олио
1 бр. яйце
10 г бакпулвер
ванилия
щипка сол
брашно колкото поеме за меко тесто
олио за пържене
За сиропа:
3 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
ванилия
Начин на приготвяне:
Приготвя се сиропа и се оставя да се охлади напълно. От продуктите за тестото се замесва меко тесто, което се разделя на две. Всяка топка се разточва на тънък лист и се нарязва на ленти с ширина 1 см. В началото на всяка лента се поставя вилица в легнало положение и около нея се навива тестената лента с въртеливи движения на вилицата. В повече сгорещена мазнина внимателно чрез избутване се слагат навитите ленти да се пържат. Пържат се до златисто, изваждат се и веднага се слагат в студения сироп. Лентите не трябва да са много дълги, за да не останат сурови вътре