Черешов чийзкейк
Добави към моето меню
Чийзкейк с череши
Времето на черешите не е много дълго. Най-вкусни са да се берат от дървото и да се ядат веднага – свежи и хрупкави. Добре се съчетават с кисело мляко и сладолед
За блата
200 г бисквити
80 г краве масло
600 г извара или крем сирене
1 ванилия
150 г захар (мед или сладко от череши)
2 с.л. брашно
2 яйца
Топинг
50 г захар
400 г череши, почистени от костилките
Приготвяне
• Счукайте бисквитите или ги смелете с кухненски комбайн. Добавете маслото и объркайте. Тестото разположете на дъното на форма за печене
• Разбийте изварата (крем сиренето) с ванилията захарта и добавете яйцата и брашното. Разбийте до еднородна смес
• Разпределете сместа върху бисквитената основа
• Пече се на средна фурна на 180 градуса, докато краищата станат златисти
• Докато кейка се пече в тиган карамелизирайте захарта и добавете почистените от костилки череши за около 4-5 мин докато пуснат сок.
• Отцедете черешовия сок и го върнете обратно в тигана докато се редуцира до гъст сироп
• След като кейка е изстинал (поне час) подредете отгоре черешите и полейте с изстиналия черешов сироп
Рецептата може да бъде приготвена и с вишни.