Последни Рецепти
Последни Статии

Готвачите на Кулинарна Академия HRC

Добавено в Наши гости

Добави към моето меню

Бихме искали да ви представим и авторите на вкусния десерт, който предложихме:
Ябълково конфи

Шеф Георги Партенов – асистент шеф-готвач в Таланти и асистент инструктор в Кулинарна Академия HRC. Той е дясната ръка на главния шеф-готвач в Таланти и шеф-инструктор в Кулинарната Академия – шеф Робин. Горди сме да споделим, че шеф Георги е възпитаник на академията, който е избрал да се върне и да работи с нас. Той има в опита си практика в Хотел “W” от веригата Старууд в Катар, стаж в Бостън, САЩ и професионален опит в България.

gotvachi

Помолихме шеф Георги да ни сподели малко повече за десерта „Ябълково конфи” и работата си в Учебен Ресторант Таланти:
Откъде идва рецептата за ябълковото конфи?
Цялостната концепция на десерта, който предлагаме е комбинация от опита и на двама ни с Робин. Взаимствана е от известния Шеф Жан-Жорж Фонгерихтен, за който съм работил в Катар. По произход той е французин, но прекарва 20 години в Азия и концепцията на неговите ресторанти е основана именно върху храната, която се предлага на улиците в Азия.
Избрахме ябълковото конфи, защото според нас това е точният десерт за сезона. Рецептата използва много интересен метод за приготвяне на ябълки, един от любимите ми плодове за десерти. Отнема много дълго време да се приготви, но крайният резултат си заслужава.
Имаш диплома от Кулинарна Академия HRC, професионален опит в България, Катар, САЩ. Защо избра да се върнеш и да работиш за Кулинарната Академия и Учебен Ресторант Таланти?
Помня, че първият ден в Кулинарната Академия ни питаха как се виждаме след 5г. и към какво се стремим в бъдеще. Аз отговорих, че искам да съм на мястото на преподавателите един ден и се случи даже по-рано, отколкото очаквах. Когато ми предложиха да започна работа като преподавател в Учебен Ресторант Таланти на Кулинарна Академия HRC, имах още три предложения – за ресторант Бодега в София и още две за Америка и Испания. На практика всички мои колеги, които познавам се стремят да излязат навън, най-малкото от гледна точка на по-доброто заплащане в чужбина. За момента, обаче, това не е най-важното за мен.
Това са първите ти стъпки като преподавател в Кулинарната Академия. Срещаш ли трудности?
Наистина не е никак лесно. Трябва да имаме очи навсякъде в кухнята, за да следим работата на студентите, особено в началото на семестъра. Може би най-трудното е да си достатъчно търпелив и да обърнеш внимание на всички. В ситуация, в която си зает с нещо, телефонът ти звъни, а в същото време още трима студенти решават да дойдат при теб с въпроси, които може и да ти се струват елементарни, е важно да можеш да сдържиш емоциите си и да не се скараш на някого.
Независимо от това ме вдъхновява самата идея за учебния ресторант. И аз, и Робин ще сме много удовлетворени, ако някой ден прочетем по медиите за постиженията на студенти, учили при нас. И се надявам поне част от тях да предпочетат да се развиват и успяват тук в България.
Можеш ли да кажеш, какво според теб е най-важно за да бъдеш успешен шеф-готвач?
Едно от основните неща, за да си успешен в нашата професия е да си 100% отдаден на това, което правиш. Също така, със съвременните техники и тенденции в кулинарията е важно и да си отворен да експериментираш без да си поставяш граници, да използваш творчеството си.
Благодаря ти за всичко. Ако искаш да допълниш още нещо?
Единствено покана към читателите – ако им е харесала рецептата, която им представихме, да дойдат да опитат и другите специалитети от нашата кухня.
Заповядайте и от нас!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории