Последни Рецепти
Последни Статии

Ябълково конфи

Добавено в Десерти

Добави към моето меню

Ябълково конфи
На гости са ни майстор готвачите от Кулинарна Академия
apple confi
Необходими инструменти
* Ауминиева правоъгълна форма за кекс (45 cm * 12 cm * 15 cm)
* Малък тиган
* Висока тава за печене
* Дъска за рязане
* Нож
* Белачка
* Кантар
* Метална решетка за отцеждане: Важно е металната решетка, която използвате да е ситна. Ако не разполагате с такава, можете да увиете по-едра решетка с прозрачно фолио, в което да пробиете дупки.
Продукти (за 12 порции)
За карамелена основа: 0,2кг. рафинирана захар, 0,2 кг. вода
За ябълковото конфи:
4кг. зелени ябълки (обелени, изчистени от семките и ядрото, нарязани на тънко по посока на ядрото),
0,2кг. рафинирана захар
Приготовление
За карамелената основа: Сложете захарта и водата в тиган. Включете котлона на висока температура и оставете тигана върху него, докато заври. Оставете захарта и водата да врят, докато не видите лек златист цвят по краищата на тигана. Разбъркайте карамела, докато цветът не се разпространи равномерно, след което го изсипете във формата за кекс и го оставете да изстине.
За ябълковото конфи: Обелете, изчистете от ядрото, разполовете ябълките и ги нарежете на тънко. Поставете ябълките в правоъгълната форма за кекс. Наредете резените ябълки, така че да се припокриват един с друг. Направете това по цялата дължина на формата за кекс и повторете отново. Преди да започнете следващия слой: поръсете малко захар върху предходния слой ябълки. Повторете процеса (3,4,5) пъти докато формата не се запълни. Не забравяйте да притиснете ябълките, след като поръсите със захар два пъти. По този начин ябълките ще се слегнат добре заедно. След като завършите с нареждането на ябълките, увийте напълнената форма за кекс с прозрачно стреч фолио. Оставете формата с ябълки да отлежи във хладилника поне 3 дена.
Сготвяне на ябълковото конфи: Загрейте фурната на 120C. Направете малка дупка в горния ъгъл на увитата форма за кекс. Отцедете всичката течност. Поставете формата във висока тава за печене, която напълнете до половината с вода. Покрйте тавата с алуминиево фолио. Поставете покритата тава във фурната за 12 часа. След като сте готови, извадете формата от тавата за печене. Махнете и прозрачното фолио. Поставете метална решетка върху ябълковото конфи и го обърнете, без да махате формата. Оставете притиснатите ябълки така заедно с формата да се отцедят поне за една нощ от всякаква излишна течност.
Предложения за сервиране
В Ресторант Таланти ябълковото конфи се сервира гарнирано със:
• Сос от манго
• Компот от нарязано манго
• Сорбе от лимон и круша
• Хрупкава вафлена фунийка
• Заквасена сметана
Други предложения за гарниране на ябълковото конфи могат да бъдат:
• Цедено кисело мляко (най-добре е, ако сами го изцедите)
• Мармалад от лимони (за препоръчване с по-голяма киселинност)
• Ванилов сладолед
Да ви е сладко!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории