Черешов пай
Добави към моето меню
Пай с череши
рецепта споделена от Ганка Петкова
Рецепта с череши или с вишни, черешов пай
Продукти
За блата
200 г брашно
50 г пудра захар
125 г масло
1 яйце
2-3 с.л. студена вода
За плънката
1 кг череши (или вишни)
½ ч.ч. захар (зависи от това колко са сладки плодовете)
1 лимон, настъргана кора + сок
2 с.л. нишесте
1 ванилия
За намазване:
1 яйце
1 с.л. мляко
2-3 с.л. захар за поръсване
Рецепта за черешов пай
Приготвяне на блата
• Брашното, пудрата захар и кравето масло се стриват на трохи.
• Добавяме яйцето и 2-3 с.л. студена вода докато се получи тесто
• Загъваме във фолио и слагаме в хладилника
Приготвяне на плънката
• Почистваме черешите или вишните от костилките
• В тенджера слагаме на котлона почистените череши, захарта, лимоновата кора настъргана и ванилията
• Разбъркваме докато се получи смес с консистенция на сладко, тогава се добавя лимоновия сок и нишестето. Разбъркваме докато се сгъсти
• Оставяме черешите да изстинат
• През това време вземаме тестото, разделяме на 2 части, като едната е по-голяма. Нея я разточваме с диаметър малко по-голям от формата за печене за да може да се оформи борд
• Върху блата разпределяме черешите и отгоре украсяваме с ленти тесто, може да изрежете с формички за сладко или да добавите още малко брашно ида го настържете на ренде
• Намажете с разбито яйце с прясно мляко и поръсете със захар
• Пече се на средна фурна, на 180 градуса, до златисто