Последни Рецепти
Последни Статии

Черешов пай

Добавено в Десерти, Наши гости

Добави към моето меню

Пай с череши
рецепта споделена от Ганка Петкова

черешов пай
Рецепта с череши или с вишни, черешов пай

Продукти
За блата

200 г брашно
50 г пудра захар
125 г масло
1 яйце
2-3 с.л. студена вода
За плънката
1 кг череши (или вишни)
½ ч.ч. захар (зависи от това колко са сладки плодовете)
1 лимон, настъргана кора + сок
2 с.л. нишесте
1 ванилия
За намазване:
1 яйце
1 с.л. мляко
2-3 с.л. захар за поръсване

Рецепта за черешов пай
Приготвяне на блата

• Брашното, пудрата захар и кравето масло се стриват на трохи.
• Добавяме яйцето и 2-3 с.л. студена вода докато се получи тесто
• Загъваме във фолио и слагаме в хладилника
Приготвяне на плънката
• Почистваме черешите или вишните от костилките
• В тенджера слагаме на котлона почистените череши, захарта, лимоновата кора настъргана и ванилията
• Разбъркваме докато се получи смес с консистенция на сладко, тогава се добавя лимоновия сок и нишестето. Разбъркваме докато се сгъсти
• Оставяме черешите да изстинат
• През това време вземаме тестото, разделяме на 2 части, като едната е по-голяма. Нея я разточваме с диаметър малко по-голям от формата за печене за да може да се оформи борд
• Върху блата разпределяме черешите и отгоре украсяваме с ленти тесто, може да изрежете с формички за сладко или да добавите още малко брашно ида го настържете на ренде
• Намажете с разбито яйце с прясно мляко и поръсете със захар
• Пече се на средна фурна, на 180 градуса, до златисто

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории