Индийска кухня рецепти
Добави към моето меню
Индийската храна обхваща голямо разнообразие от регионални кухни родени в Индия. Като се има предвид голямото разнообразие в типа на почва, климат, занаяти и професии, тези кухни се различават значително една от друга, използвайки наличните местни подправки, билки, месо, зеленчуци и плодове. Индийската храна също така е силно повлияна и свързана с културните и религиозни течения в страната.
Развитието на тези кухни се е оформяло от хиндуистки и джайнистки убеждения, и по-специално от вегетарианството, което е с нарастваща значимост и тенденция в индийското общество. Налице е и влиянието на Централна Азия върху северно-индийската кухня още от времето на управление на тюркски Делхи Султанат. Индийската кухня все още се развива в резултат на културните взаимодействия на нацията с други общества.
Исторически инциденти като чужди нашествия, търговски отношения и колониализъм също са изиграли важна роля при навлизането на определени храни в страната. Например картофите, неизменна част от индийската диета, са докарани до Индия от португалските мореплаватели, които също така донасят лютите чушки и хлебното дърво. Индийската кухня има сериозна роля върху развитието на международните отношения. Търговията с подправки между Индия, Европа и Азия често се цитира от историците като основен катализатор за Великите географски открития. И до днес тази кухня има силно влияние върху други кухни по света, особено тези от Югоизточна Азия, Британските острови и Карибския басейн. (Описанието на индийсската кухня е взаимствано от Уикипедия)
Индийската кухня се свързва с аюрведа, храненето по аюрведа е здравословно
На вечерта на индийската кухня ресторант Таланти отново имаше почетни гости – аташето на Индийското посолство г-н Хариш Кумар Нарула и съпругата му г-жа Сушма Нарула. Много сме щастливи да кажем, че гостите останаха доволни от менюто и се запознаха с нашите трима индийски студенти, единият от които ръководеше разработването на индийското меню – Прабу Кумар Дурайсами. Тримата студенти имаха честта да получат покана от г-н Нарула и съпругата му за вечеря в техния дом. Искаме да благодарим на нашите гости за присъствието и отзвичивостта! Надяваме се отново да имаме отново удоволствието да сме им домакини в нашия учебен ресторант!
Ястията от индийското меню:
1. Доматен Расам
2. Самоса с картофи и зелен грах с чътни от йогурт и мента
3. Пиле Нилгири Корма с Чапати и басмати ориз
4. Гаджар Ка Халва (Халва от моркови)
Авторите на индийското меню. Отляво надясно: Димитър Дичев, Едгарас Тимошенка (Литва), Прабу Кумар Дурайсами (Индия – лидер на групата), Мартин Николов, Майкъл Адедиран (Нигерия).