Последни Рецепти
Последни Статии

Индийска кухня рецепти

Добавено в Любопитно, Наши гости

Добави към моето меню

Индийската храна обхваща голямо разнообразие от регионални кухни родени в Индия. Като се има предвид голямото разнообразие в типа на почва, климат, занаяти и професии, тези кухни се различават значително една от друга, използвайки наличните местни подправки, билки, месо, зеленчуци и плодове. Индийската храна също така е силно повлияна и свързана с културните и религиозни течения в страната.

Развитието на тези кухни се е оформяло от хиндуистки и джайнистки убеждения, и по-специално от вегетарианството, което е с нарастваща значимост и тенденция в индийското общество. Налице е и влиянието на Централна Азия върху северно-индийската кухня още от времето на управление на тюркски Делхи Султанат. Индийската кухня все още се развива в резултат на културните взаимодействия на нацията с други общества.

Исторически инциденти като чужди нашествия, търговски отношения и колониализъм също са изиграли важна роля при навлизането на определени храни в страната. Например картофите, неизменна част от индийската диета, са докарани до Индия от португалските мореплаватели, които също така донасят лютите чушки и хлебното дърво. Индийската кухня има сериозна роля върху развитието на международните отношения. Търговията с подправки между Индия, Европа и Азия често се цитира от историците като основен катализатор за Великите географски открития. И до днес тази кухня има силно влияние върху други кухни по света, особено тези от Югоизточна Азия, Британските острови и Карибския басейн. (Описанието на индийсската кухня е взаимствано от Уикипедия)

Индийската кухня се свързва с аюрведа, храненето по аюрведа е здравословно

На вечерта на индийската кухня ресторант Таланти отново имаше почетни гости – аташето на Индийското посолство г-н Хариш Кумар Нарула и съпругата му г-жа Сушма Нарула. Много сме щастливи да кажем, че гостите останаха доволни от менюто и се запознаха с нашите трима индийски студенти, единият от които ръководеше разработването на индийското меню – Прабу Кумар Дурайсами. Тримата студенти имаха честта да получат покана от г-н Нарула и съпругата му за вечеря в техния дом. Искаме да благодарим на нашите гости за присъствието и отзвичивостта! Надяваме се отново да имаме отново удоволствието да сме им домакини в нашия учебен ресторант!

Ястията от индийското меню:

1. Доматен Расам
индийска супа

2. Самоса с картофи и зелен грах с чътни от йогурт и мента
самоса индийска кухня

3. Пиле Нилгири Корма с Чапати и басмати ориз
пиле по индийски

4. Гаджар Ка Халва (Халва от моркови)
халва от моркови

Авторите на индийското меню. Отляво надясно: Димитър Дичев, Едгарас Тимошенка (Литва), Прабу Кумар Дурайсами (Индия – лидер на групата), Мартин Николов, Майкъл Адедиран (Нигерия).
готвачи

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории