Последни Рецепти
Последни Статии

Червено зеле

Добавено в Здравословно хранене, Зеленчуци

Добави към моето меню

Какво ви е мнението за този зеленчук – червеното зеле? Включвате ли го във вашето меню? Приготвяте ли салата с него?
Ето няколко причини за да го изберем

червено зеле

Червеното зеле защитава от стареене

Червеното зеле е източник на много полезни вещватва. Учени от САЩ доказаха, че този продукт може да замени кремовете за стареене.
Червеното зеле съдържа много антиоксиданти, които стимулират регенерацията на клетките на организма. Редовната употреба на този зеленчук подлмладява и придава на кожата сияние и свежест.
Червеното зеле съдържа също антоциани, които притежават силно противовъзпалително действие. Тези флавоноиди са прекрасно профилактично средство при сърдечносъдови заболявания, захарен диабет, някои видове рак, катаракта, язва на стомаха.
Многобройни изследвания показват, че хората, които включват в своето хранене редовно червено зеле се наблюдава забавяне на ръста на раковите клетки.
Червеното зеле също така подобрява обмяната на веществата. Диетолозите са убедени, че това зеле може да помогне в борбата с наднорменото тегло, защото стимулира разграждането на мазнините.
Освен това червеното зеле е източник на калий, калций, магнезий, витамини, B1, В2, В6, В9, PP.

Какво да приготвим с червено зеле
Най-добре е, ако се използва в свежо състояние, да се включва в салати. Играта на цветовете е вкусна – представете си нарязано на ситно червено зеле, а до него настъргани моркови в оранжево.
Съхранява се лесно и доставя на организма витамини през цялата зима.
Може да се приготвя и като мариновано или кисело зеле, ако се сложи някоя глава червено зеле в бидона при останалите зелки ще придаде приятен розов цвят на зелевия сок.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории