Последни Рецепти
Последни Статии

Вредни ли са пушената риба и колбаси

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Вредни ли са пушената риба и колбаси

От пушена риба и колбаси могат да се приготвят много рецепти – да се използва при приготвяне на пица, сандвичи, хапки, салата … И е вкусно. Но в последно време се пише, че са вредни Наистина ли е така?

За съжаление да. В пушената риба и колбаси се съдържат канцорегенни вещества, т. нар. N-нитрозамини.
Тези опасни вещества се разпространяват в околната среда от нитрати, нитрити и амини.
Това са химични съединения, които се получават при взаимодействието на нитрити с вторични амини. Образуването на нитрозамините става при определени условия – висока киселинност на средата (като тази в стомаха), високи температури (като при пържене) и др.
Нитрозамините са силно канцерогенни. Присъствието им е най-голямо в храни (особено в меса), които преди това са обработени с натриев нитрит, който се прибавя към много меса (бекон, шунка, наденици, риба и др.), за да забави развитието на бактерии и да предпази пресните червени меса от потъмняване. Под въздействието на топлина – при готвене на месото, натриевият нитрит взаимодейства с амините, които винаги присъстват в него и се образуват нитрозамини. Също така нитритите от храната с амините в стомаха образуват нитрозамини и това често води до рак на стомаха.
Съдържанието на нитрити в храната е намалено на половина в последните 30 години.
Освен това нитрити се използват при опувашване на месото за да се подобри вкуса и външния вид.
Трябва ли да се отказваме от тези продукти?
Трябва да се отчете, че студеното опушване е по-малко вредно от горещото.
При високи температури концорегените активно се отлагат по повърхността и проникват във вътрешността. Затова когато избираме такива продукти следва да изберем студенопушени и такива, които са с по-дебела кожа, защото канцорегените са останали по повърхността, която може да се изреже.

Също така се съдържат и в цигарения дим. При изпушване на 1 кутия цигари, в човешкото тяло навлизат 0.8 mg N-нитрозодиметиламин.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории