Последни Рецепти
Последни Статии

Червено цвекло

Добавено в Зеленчуци

Добави към моето меню

Червеното цвекло
e бомба с витамини

Червеното цвекло е не само полезно и диетично (100 г съдържат само 44 калории), но и изключително вкусно, когато е пикантно приготвено.
Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий ускорява обмяната на веществата в организма. Червеният му цвят се дължи на багрилните вещества от групата на антоцианите.

nast 1

Заради хлорофила, който съдържа, е неотменна съставка в менюто на страдащите от анемия. Въпреки наличието на захари червеното цвекло е полезно за консумация дори от диабетици. То подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините.
В народната медицина с червено цвекло лекуват и болни от левкемия. Изцеденият сок (от 100 до 300 мл на ден) подобрява общото състояние на организма.

Особено полезен през зимните месеци е коктейлът от сок от червено цвекло, ябълки и изцедени лимони – истински букет от витамини. Той е подходящо защитно средство против туморни образувания, грип, прочиства кръвта и забавя процеса на стареене.

Сокът от цвекло, смесен с равни части сок от моркови и ряпа, помага при анемии, подобрява обмяната на веществата и укрепва организма.

А ако се смеси с мед, е полезен за сваляне на високо кръвно налягане и действа като успокояващо средство.

Любими рецепти с червено цвекло

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории