Чеснови кифлички
Добави към моето меню
Едва ли има някой, който да не харесва чеснови питки
една идея как да направим чеснови кифлички със зелен чесън
Чеснови кифлички
Вкусни кифлички с хрупкава коричка и аромат, който те кара да огладнееш. Трудно се отказва на такова печиво. Заради едната кифличка може да забравиш и за диетата. Могат да се поднесат със супа и много добре се съчетават с барбекю или месо запечено на скара
Време за приготвяне 20 мин за печене, 15 мин за приготвяне, около час за втасване
Необходими продукти
За тестото:
250 мл прясно мляко
2 с.л. олио (зехтин)
около 500 г брашно
Щипка сол
1 ч.л. захар
½ пакетче мая ли 1 ч.л. суха мая
1 жълтък за намазване
Плънка
50 г краве масло
6-6 скилидки чесън
2-3 стръка зелен чесън
Приготвяне на чеснови кифлички
• В топлото мляко се слага маята, щипка сол и ч.л. захар и се оставя да шупне около 15 мин
• Когато маята шупне се прибавя брашното и се замесва меко еластично тесто. Оставя се на топло докато удвои обема си
• Разделя се на 16 топки, около 50 г всяка и се оставят за около 15 мин
• През това време мекото краве масло се смесва с нарязаните (пресовани) скилидки чесън и с със зеления чесън и се блендира (размесва) до хомогенна смес
• В центъра на всяка кифличка се прави разрез на кръст и се слага около 1 ч.л. от чесновата паста
• Кифличките с намазват с разбит жълтък
• Пекат се на средна фурна на 180 градуса около 15-20 мин до готовност