Последни Рецепти
Последни Статии

Чесън – при профилактика на рак

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Чесън – при профилактика на рак
За полезните свойства на чесъна се знае много
Полезният чесън

chesyn

Хората, които включват в своята храна чесън, поне 2 пъти на ден, понижават риска от поява на рак на белия дроб с 44%.
Рискът намалява дори при пушачите, средно с 30%. Заслужава си да се отбележи, че пушенето е основна причина за възникване на рак на белия дроб, в 80% от случаите. Като това е заболяване е опасно, само един от десет човека живее повече от 5 години след като е поставена диагнозата.
Наскоро университетът в Южна Австралия направи заявление, че чесънът намалява риска от възникване на рак на стомаха. При сравнение на две групи, едната от 1424 болни от рак и втора – от 4500 здрави хора, било установено, че включването в менюто на свеж, пресен, чесън има положителен ефект. Към днешна дата, не е отговорено на въпроса дали същия ефект има и термично обработения чесън.
Основното полезно вещество е чесъна е –
Алицин
Може да се извлече след като скилидките чесън се счукат или пресоват. Алицинът притежава противовъзпалително и антиоксидантно действие, защитава от повреждане предизвикано от свободните радикали. Именно затова чесън се препоръчва при възпалителни, инфекциозни и неинфекциозни заболявания, включително като профилактика на рак.

Източник The Daily Mail

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории