Чесън – при профилактика на рак
Добави към моето меню
Чесън – при профилактика на рак
За полезните свойства на чесъна се знае много
Полезният чесън
Хората, които включват в своята храна чесън, поне 2 пъти на ден, понижават риска от поява на рак на белия дроб с 44%.
Рискът намалява дори при пушачите, средно с 30%. Заслужава си да се отбележи, че пушенето е основна причина за възникване на рак на белия дроб, в 80% от случаите. Като това е заболяване е опасно, само един от десет човека живее повече от 5 години след като е поставена диагнозата.
Наскоро университетът в Южна Австралия направи заявление, че чесънът намалява риска от възникване на рак на стомаха. При сравнение на две групи, едната от 1424 болни от рак и втора – от 4500 здрави хора, било установено, че включването в менюто на свеж, пресен, чесън има положителен ефект. Към днешна дата, не е отговорено на въпроса дали същия ефект има и термично обработения чесън.
Основното полезно вещество е чесъна е –
Алицин
Може да се извлече след като скилидките чесън се счукат или пресоват. Алицинът притежава противовъзпалително и антиоксидантно действие, защитава от повреждане предизвикано от свободните радикали. Именно затова чесън се препоръчва при възпалителни, инфекциозни и неинфекциозни заболявания, включително като профилактика на рак.
Източник The Daily Mail