Пиле с домати
Добави към моето меню
Задушено пиле с домати и чесън на фурна
рецепта с пиле, вкусна яхния от Търновския край. Когато приготвям яхния, просто селско ястие никога не мога да го докарам на вкус, като яхниите на баба, затова продължавам да опитвам. Защото искам вкуса на ястията от времето когато бях малко момиче и имах най-добрата баба на света
1 пиле, около 1,5 кг
1 буркан домати
100 мл червено вино
2 с.л.олио
100 мл вода
1 ч.л. червен пипер
смлян черен пипер на вкус
5-6 скилидки чесън
2 моркова
100 гр гъби печурки
* Пилето се измива и се нарязва на порционни парчета;
* В йенска тенджера с капак се подреждат порциите, овкусяват се със смлян черен пипер. Залива се с 100 мл вода и се слага да се пече на 190 градуса на средна фурна;
* В тиган се загрява олиото и се задушава до златисто нарязания на ситно лук;
* Прибавя се червения пипер, нарязаните на ситно скилидки чесън и морков, както и гъбите печурки. Разбърква се и се оставя да заври;
* Доматите (буркан през зимата или 1 кг домати бланширани, обелени и нарязани на ситно) се добавят при лука;
* Когато доматения сос заври се отдръпва от котлона и се прибавя при пилето, което вече се е пекло около 30 мин;
* Ястието се пече до готовност. 5 мин преди да го извадим от фурната добавяме червеното вино;
* Поднасяме със ситно нарязан магданоз, топла пита и червено вино.
(виното е такова, каквото ще поднесем на масата за пиене, не рискувайте да развалите вкусно ястие с изостанало вино)