Последни Рецепти
Последни Статии

Петльовден

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Петльовден, 2 февруари
един празник в българския празничен календар, водещ традициите си от трудното време на оцеляване на османското иго. Днес повод за празнуване

„На жените – работата, на мъжете – удоволствието” е закачливият девиз на едно нестандартно мъжко сдружение, обединяващо зевзеците в планинския ни курорт Банско. Те са си избрали не по-малко причудливото име „Петел пее”
Съгласни ли сте с това?

petel-day

Петловден, Петеларовден, Ихтима – празник, тачен в Източна България за здраве на момченцата. Свързан с обредното колене на петел най-често на прага на пътните врата. Кръвта от него трябва да пръсне по вратата. С нея правят и кръстен знак по лицата на момчетата и петеларя (лицето, което коли петела и което трябва да бъде момче-юноша). Заколения петел изхвърлят извън двора и веднага след това го прибират. Главата оставят при вратника, краката хвърлят по покрива, а от петльовите пера запазват за обредна украса и лек.

Обредната храна от сварения петел и краваите или начупената на парчета пита раздават по съседите. Сред някои групи население обичаите на Петльовден показват връзка с обредността на Бабинден. Бабата акушерка също коли петел, сготвя го и закичена с пера от петльовата опашка, посреща за обща трапеза майките на мъжки деца, на които е бабувала.

В Пловдивско денят е известен под името Черна или Црън ден. Тук освен принасянето в жертва на черен петел (или кокошка) се спазват и редица забрани. Не се върши женска работа, не се къпят, не правят сватби, за да не “църнеят”, т.е. да не жалят починал.
Автор Дарина Димитрова

С Дарина се запознах днес на страницата на блога в Facebook
Всичко започна с въпроса “хора…кажете какво да сготвя………?” Оказа се, че днес бил Петльовден.
Благодаря Дарина за интересния разказ.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории