Последни Рецепти
Последни Статии

Цикория

Добавено в Зеленчуци

Добави към моето меню

Цикория
отваря апетита, стимулира дейността на стомаха

Когато бях малка имаше едно кафе “Инка” и днес в магазините може да се намери инстантно кафе от цикория

Цикорията е листен зеленчук. Отглежда се заради неразтворените си свежи ядливи листа, които образуват т.н. “глава”, т.е. цикорията прилича на салата. Всяко растение се отглежда от корени, държани на тъмно и топло, така че да не се развива хлорофил. Листата й са кремаво жълти или бели. Вкусът й е леко горчив, което се прамахва като цикорията се потапя и се оставя да постои в леко подсилена и подкиселена вода.

Как да избираме цикория
Избирайте малки, светли и компактни глави цикория. Върховете на листата трябва да са светло жълти, а не кафяви или зелени.

Как да съхраняваме цикория
Съхранявайте цикорията не повече от 4 дни в хладилник, за да запази хрупкавия си вкус.

Какво да приготвим с цикорияХранителна информация за цикорията
* Без мазнини, натрий и холестерол.
* Ниско калорична – подходяща за вашата диета.

Белгийска цикория
дребна и по форма наподобява пура. Леко горчива, но с приятен вкус. Избирайте глави с жълти крайчета; тези със зелени крайчета са по-горчиви.
Къдрава цикория
хрупкава, леко горчива. Външните зелени листа са горчиви, използвайте по-бледите вътрешни.
Червена цикория “Радичио” (radicchio)
С неговото красиво оцветяване и леко горчив вкус, е чудесна в комбинация с други зеленчуци в салатите. Трайна за съхранение. Съществуват кръгли и продълговати разновидности.


Интересно:

За цикорията са слушали всички – натуралното кафе с добавка препечен корен от цикория е твърде приятно на вкус. Специфичният аромат на цикорията и цветът на кофеина също имат своето значение за напитката от цикория.
По-малко известно е, че това е едно от най-древните хранителни и лекарствени растения. Неговите млади корени са използвали в храната още древните египетски и римски воини.

Отварата от цикория
повишава тонуса и нормализира ритъма на сърдечните съкращения, способства за отстраняването на сърдечните отоци и в същото време успокоява и укрепва нервната система.

Салата от цикория
е полезна е за тези хора, които са в начален стадий на диабет. Тя спомага да се намали съдържанието на захар в кръвта и да се издържат значителни физически натоварвания.

Опитните туристи нерядко използват цикорията като заместител при приготовянето на походните ястия. При стомашно-чревно разстройство се варят корените, както се вари кафе. Тази отвара оказва запичащо, противовъзпалително и антимикробно действие.

Задушена цикория
3 глави цикория
3 с.л. олио
черен пипер и сол на вкус
Цикорията се почиства, отрязва се основата на корена, измива се и се нарязва на филийки с дебелина един пръст. Оставя се да постои малко във вода с 1 с.л. оцет и се отцежда. Запържва се до прозрачност с олио, залива се с малко вода и се задушава в тенджерка с капак да омекне.
Излишната вода се излива. Подпоравя се на вкус с черен пипер и сол и се поднаса като гарнитура.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории