Сос “Чимичури”
Добави към моето меню
Сос “Чимичури”
Този сос идва от Латинска Америка – chimichurri. Може да се приготви през пролетта със зелен лук и много магданоз. Подходящ е за месо на скара, добре се съчетава и с препечен хляб. Опитайте!
Продукти
1 връзка магданоз
1 връзка зелен лук
1 глава чесън и 2-3 стръка зелен чесън
100 мл зехтин
30 мл оцет
1 лимон
1 с. л. сухи стрити люти чушлета, чили
сол на вкус
1 ч.л.мед
1 ч. л. сух риган
1 ч. ч. вода
Начин на приготвяне:
• Магданоз, зелен чесън, зелен чесън, скилидки чесън се нарязват на ситно. Може да се ползва и блендер
• Добавя се към сместа зехтин, лимонов сок, настъргана лимонова кора, оцет, мед, люти чушлета, риган. Пасира се с блендер
• Вода се добавя до желаната гъстота на соса
• Слага се в буркан с капак и се съхранява около 1 ден, за да се смесят вкусовете. Поднася се с печено месо.