Кебап върху ориз
Добави към моето меню
Кебап върху ориз
Рецепта споделена от Валентина Кисьова
Продукти:
800 г свински бут или плешка, без кост
2-3 глави кромид лук
1 морков
1 ч.л. червен пипер
Малка консерва домати, 400 г или 4 с.л. доматено пюре
1 щипка чубрица, на вкус
1-2 скилидки чесън
5-6 зрънца черен пипер
2-3 зрънца бахар
1 дафинов лист
1 с.л. брашно (или нишесте)
1 връзка магданоз
1 ч.ч. ориз
2 с.л. олио
50 мл червено вино
Начин на приготвяне:
• Задушаваме в олио нарязаното на ивички свинско месо. Прибавям няколко пъти вода, докато месото стане почти готово.
• След това се добавят нарязани 2-3 глави лук, 1 морков, 1 ч.л. червен пипер, малка консерва с доматено пюре/може домати от буркан/, чубрица и топла вода, колкото да покрие месото Прибавям около 50мл червено вино, 1-2 скилидки чесън, няколко зрънца черен пипер и бахар, дафинов лист и ври на тих огън, докато стане готово.
• Накрая сгъстявам с разбито в малко вода натурално нишесте/може брашно/.
• Изключваме и захлупваме с капака. Нека да постои около 10 мин. Отваряме капак и поръсваме с нарязан магданоз.
• Отделно в касеролка варя 1:4 ориз /вода, сол, малко олио. Когато поеме водата, ориза се захлупва с капак и завива с кърпа.