Течен шоколад
Добави към моето меню
домашен течен шоколад
рецепта от детството, рецепта за домашно приготвен течен шоколад, която си остава класика и по-вкусна от предлаганите течен шоколад в магазините – идеален за палачинки, пържени филийки или поднесен като десерт в чашка с орехи или лешници
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
125 гр. масло
250 гр. сухо мляко
8 с.л. разтворимо какао
* Водата (250 мл) и захарта се загряват в тенджерка;
* Добавя се кравето масло, като се стопи се снема от огъня;
* Добавя се сухото мляко и какаото и се разбърква до крем;
* Може да се добавят ароматизатори
– ванилия;
– 1 с.л. ром;
– натръргана лимонова или портокалова кора;
– смлени или нарязани на ситно орехи или лешници.
А това е рецепта, която можете да приготвите с течен шоколад
Шоколадови скалички
250 мл течен шоколад
4 обикновени вафли
1 ч.ч. орехи
50 гр бял школад
2 с.л. прясно мляко
* Вафлите се натрошават (нарязват на много ситно);
* Орехите се нарязват на ситно;
* Вафлите и орехите се прибавят към течния шоколад и от полученото шоколадаво тесто се оформят топки или скалички;
* Белият шоколад и прясното мляко се разтапят на водна баня и всяка шоколадова топка се потапя в бялата глазура;
* Поставят се поне за 1 час в хладилник за да стегнат.