Кашкавал на фурна
Добави към моето меню
Кашкавал на фурна
рецепта класика, която може да бъде приготвена в тавичка или в гювечета
500 гр кашкавал
40 гр краве масло (1/3 пакетче)
5 яйца
5 с.л. брашно
2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка черен и червен пипер за поръсване
* Кашкавалът се настъргва на едро ренде;
* Яйцата се разбиват и се добавя прясното мляко и брашното пресято с бакпуловера;
* Добавя се настъргания кашкавал и се разбърква с дървена лъжица;
* В загрята фурна се слага тавиаката или гювечетата в които е разпределно карвето масло, за да се загреят и да се разтопи кравето масло;
* Сместа от кашкавал и яйца се изсипва в тавичката или се разпределя в гювечетата;
* Пече се на 200 градуса до готовност, до зачервяване на кашкавала;
* Поднася се поръсен с щипка черен и червен пипер.
Съчетава се много добре със салата от домати и топла питка.
Ястието е много калорично и вкусно.
Идея: Може да се направи със сирене – тогава рецептата е за сирене на фурна или от смес на кашкавал, сирене и извара, но класиката е с кашкавал.
Може да се приготви и в силиконови форми за мъфини (тогава се слага повече брашно, 7 с.л. брашно за да може да стегне хубаво). Когато формите изстинат кашкавалените мъфини се изваждат и се поднасят като ордьовър върху лист зелена салата и филийки домат.