Последни Рецепти
Последни Статии

Черният шоколад е полезен

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Обичате ли шоколад? Ето Няколко основателни причини да хапваме черен шоколад. Ако е качествен 20-30 г са достатъчни

„Никога преди природата не е концентрирала такова богатство от ценни хранителни вещества в такова малко пространство, както когато го е сторила с какаовото зърно.“ Александър фон Хумболт – германски естествоизпитател, пътешественик и географ

На 7 юли 1550 г. е осъществен първият внос на шоколад от Америка за Испания. Тази дата е приета за европейски ден на шоколада.
Световният ден на шоколада се отбелязва на 11 юли. За първи път през 2009 година във Франция.

Най-полезен е черният шоколад. Преди да изберете шоколад прочетете внимателно етикета за да видите какво съдържа. Не се ориентирайте по цена и промоция на шоколадите. Изберете такъв с висок процент какао – над 50%, има шоколад и с 70-80% какао и възможно по-малко захар.
Качественият шоколад е богат на флавоноиди и теобромин, които са мощни антиоксиданти и са стимулатор за нервната система.Той съдържа още магнезий, фосфор, калий, желязо и витамини от В-групата.
Не на последно място черният шоколад доставя на организма протеини, но малко въглехидрати и мазнини.

Доброто количество е 1 блокче качествен шоколад – 25 – 30 г. на ден. И то не всеки ден.

Насладете се на невероятния вкус на качествения шоколад и неговото положително въздействие върху нашето тяло.

10 ползи на черния шоколад

chocolate Pix 2

1. Намалява риска от сърдечни заболявания
Ако искаме да имаме здраво сърце, можем да хапваме по малко черен шоколад. Проучвания през последните години доказват, че той наистина помага на сърцето. През 2007 г. учени откриват, че при консумация на черен шоколад се увеличава значително диаметърът на коронарните артериии, което подобрява кръвния поток. Две години по-късно проучване сочи, че този шоколад регулира кръвното налягане и кръвните липиди и помага за предотвратяване на диабет тип 2.

2. Понижава нивата на холестерола
Високите нива на холестерол могат да бъдат опасни за нашето здраве. Лошият холестерол в кръвта се събира в артериите, втвърдявва се и постепенно ги запушва. Така се увеличава рискът от поява на кръвни съсиреци. Тъмният шоколад може да облекчи запушените съдове.
Изследване от 2012 г. показва, че хора, които ядат по 50 грама тъмен шоколад в продължение на 15 дни, имат много по-ниски нива на лош холестерол.

3. Мощен антиоксидант
Истинският тъмен шоколад е богат на няколко вида антиоксиданти. Същите има още в някои видове чай, в червеното вино. Тези хранителни вещества предпазват клетките от свободните радикали, което може да доведе до преждевременно стареене и да увеличи риска от развитие на сърдечни заболявания и рак.
Тъмният шоколад е с много по-силно антиоксидантно съдържание от много суперхрани, показва проучване от 2010 г.

4. Контролира нивата на кръвната захар
Много хора у нас страдат от диабет и повечето сладки неща вдигат доста нивото на кръвната захар. Черният шоколад обаче не повишава нивото толкова много, отколкото останалите неща със захар. Причината е, че има много нисък гликемичен индекс – 23. Резултатите от изследване от 2011 г. показват, че тъмният шоколад ни държи сити, ситостта и потиска желанието ни за похапване.

6. Защитава мозъка
Здравето на мозъка при възрастните е много важно. Черният шоколад намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер и деменция. Изследване от 2015 г. доказва, че тъмният шоколад подобрява концентрацията и притока на кръв към мозъка.

7. Подобрява настроението
Стрес, напрежение, лошо настроение. Всичко това може да се промени само с няколко парченца черен шоколад. Неговите естествени флавоноиди повишават нивото на ендорфините в мозъка и бързо ни подобряват настроението.

8. Защитава кожата
Полезните вещества в черния шоколад помагат и в борбата с несъвършенствата по кожата. По-честата консумация на какао на прах й помага да се предпази от опасните UV лъчи на слънцето, показва проучване от 2006 г., според което шоколадът подобрява хидратацията на кожата.

9. Помага в битката с мазнините
Излишните мазнини са нещо, с което много от нас се борят упорито, но не вина усилията им имат добър и дълготраен ефект. Тъмният шоколад не може да ни помогне да отслабнем изцяло, но ще стопи част от мазнините в ханша. Хората, които ядат черен шоколад, имат по-нисък индекс на телесна маса, отколкото тези, които го консумират, но по-рядко. Ако ядем шоколад с 70% какао за една седмица, ще постигнем впечатляващ резултат с ханша.

10. Допринася за здравето на очите
Повечето от нас работят с компютри и светлината от техните екрани се отразява негативно на очите ни. В края на деня изпитваме сухота в очите, замъгляване, а понякога имаме зачервяваме и главоболие. Проучване от 2011 г. установява, че яденето на тъмен шоколад може да подобри визуалната функция с поне 2 часа след приема му.

На няколко пъти е написано – качествен шоколад – ориентир не винаги може да бъде цената и все пак, ако цената е под цената на 1 кг сурово какао на световната борса – резонен е въпросът колко какао съдържа блокчето. Какво добавки има още?

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории