Последни Рецепти
Последни Статии

Какво е пеганство?

Добавено в Диети

Добави към моето меню

При диетите има мода. От едната крайност в другата. За 10 години от диета на Дюкян при която и киселото мляко беше с 0,1% масленост до високо мазнинно хранени и кето режим.
Понякога се появяват нови идеи, които се оказват нещо познато.

Има нещо, което се дава и като кулинарен тренд за 2019 г. това е пеганството.
Грешка няма, никоя от буквите не сме объркали.

Пеганството е комбинация от вече известните хранителни режими веган и палео диетата.
Нейн автор е доктор Марк Хайман от Клиника „Кливланд“ в Охайо, който има и издадени книги, посветени на здравословния начин на живот.

Популярността на палео-веганската диета, която се нарича пеганство или пеганизъм, расте.
Това е система за хранене, ориентирана към нарурални, пълнозърнести храни, много свежи плодове и зеленчуци, полезни белтъчини и мазнини, нетлъсто месо, риба, яйца. И нищо обработено или рафинирано, включено в менюто.

Не е лесен за спазване, защото рибата трябва да е от свободен улов, а месото – от животни, отглеждани без хормони и антибиотици. Така че снабдяването с такива продукти вероятно ще отнеме повече време, усилия и пари.

Палео базатат изключва зърнени и бобови храни (на мен самата ми е много трудно да си представя меню без бобови и овесени ядки). Философията е в това, че на нашето тяло са нужни продукти из рациона на нашите предци от епохата на палеолита, когато те все още не са започнали пътя към земеделие.

pegan

Пеган = Веган + Палео

Методът на хранене се нарича 5-4-3-2-1.

Какво е позволено

Макар че пеганството се смята за диета, менюто е достатъчно разнообразно и богато на хранителни вещества. В тялото постъпва достатъчно количество витамини, минерали, аминокиселини и други необходими вещества. .

Пеганството може да се характеризира с принципа „5-4-3-2-1”. Това правило означава порциите различни продукти, които може да се консумират в течение на деня. Една порция се състои от 100 г продукти.

5 порции – зеленчуци (всякакви без кореноплодни)

4 порции – плодове и зърнени

3 порции – протеинови продукти: нетлъсто месо (най-добре телешко или пилешко), яйца, риба, бобови.

2 порции – мазнини: растителни масла, авокадо, ядки.

1 порция – алтернативи на млякото: соево, кокосово, ядково.

От менюто се изключва напълно захарта (и всички продукти, в които тя присъства), млечните, продуктите от пшеница и пшеничено брашно, полуфабрикатите. Избягвайте зеленчуци и плодове, обработвани с пестициди

Не се консумират храни като пшеница, съдържащи глутен и млечни продукти
Бобовите изделия са разрешени, но трябва да бъдат в ограничено количество.
Най-важните плюсове на пеган диетата са, че се насърчава консумацията на много плодове и зеленчуци и се изключват преработените и пакетирани храни.

Има и добра новина – пеганството разрешава 2 порции алкохол и десерти на седмица. Също така, един ден седмично можете да консумирате всичко, което пожелаете. Избягвайте зеленчуци и плодове, обработвани с пестициди.

Не забравяйте, че преди да започнете какъвто и да е хранителен режим, е добре да се консултирате с медицинско лице.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории