Последни Рецепти
Последни Статии

Чубрица

Добавено в Билки, Подправки

Добави към моето меню

Ако има подправка, която може да се нарече наша българска, това е чубрицата. С нея може да овкусим почти всяка рецепта за супа и основно ястие. А има ли нещо по-вкусно от парче топла пита поръсена с шарена сол. С чубрица поръсваме дори пица, когато я приготвяме у дома.
В градината всяка година има няколко стръка чубрица. Които след като им нацъфтят сините цветчета се изтръгват. Закачат се на сухо, на сянка, на проветриво докато изсъхнат. Не трябва да ги грее слънчевата светлина, затова може да ги завиете във фуния от вестник и да ги закачите в краен случай на терасата. Кога е изсъхнала чубрицата? Когато като хванете листенца между пръстите си се стриват. Тогава чубрицата се взема и се оронва – нужни са ни малките ароматни листенца, а клонките – не. Листенцата чубрица съхраняваме в стъклен буркан с капак. Ароматът се запазва до 2 години. Листенцата чубрица може и да се смелят.

chubrica
В природата у нас се среща и дива чубрица Satureja montana. Расте по каменисти и варовити места да 1300 метра надморска височина, предимно в планински и предпланински райони. Тя е многогодишно растение с високи до 30 см стъбла. Мнозина са виждали красивите й туфи, които цъфтят през юли и август. Това е и най-подходящото време за събиране на балканската чубрица, която е търсена и като сушена билка, и като ценна суровина във фармацевтиката. Тъй е като многогодишно растение не се скуби с корените, а отрязвате листата, и не цялата туфа, а до две трети, за да може догодина отново да има чубрица. Беритбата става само в сухо и слънчево време. Особено важно е да се запазят корените на растението.

Балканската чубрица е лековито растение
Чубрицата е полезна и като билка. Стръковете й съдържат етерични масла, богати на феноли и витамин С. Прилага се при стомашни заболявания, като болкоуспокояващо и укрепващо средство. Балканската чубрица съдържа голямо количество химични компоненти, известни с антиоксидантното си действие. Съдържа тимол, който е с доказани антисептични и противогъбични свойства.
Търсено е и етеричното масло от балканска чубрица.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории