Последни Рецепти
Последни Статии

Забрана на веган диета за децата

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Затвор за родители, които поставят децата си на веганска диета
Родителите в Италия, които поставят децата си на вегетарианска или веганска диета, ще могат да бъдат осъждани на присъди, предвиждащи до 7 години затвор, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс. Това ще стане ако бъде приет законопроектът на депутатката Елвира Савино, която е член на консервативната партия „Форца Италия“.
Новият закон предвижда родителите да носят наказателна отговорност, ако натрапват на децата си хранителен режим, лишен от жизненоважни елементи, осигуряващи техния балансиран и здравословен растеж.

Опасно ли е веганството за деца?
vagan baby

Аз нямам нищо против веганите и веганизма, стига това да бъде в резултат на свободния избор на пълнолетни хора. Но намирам за абсурдно да се позволява на някои родители да натрапват хранителни режими на децата си по фанатичен, почти религиозен начин, без никакви научни познания и медицински консултации!“, казва депутатката.
Елвира Савино се притеснявала от ширещата се самодейност в тази тъй важна област. Много педиатри изтъкват, че вегетарианството лишава децата в растеж от жизненоважни хранителни елементи за тяхното физическо развитие.

Законът на Савино предвижда до 1 година затвор за родители, натрапили на децата си вегетарианска диета и до четири години затвор, ако вследствие на това тяхно решение детето получи здравен проблем. При смърт наказанието скача на 7 години затвор. Законът ще важи за всички деца до 16-годишна възраст. Наказанията ще се утежняват с една година затвор, ако детето е под 3-годишна възраст.

Миналия месец в Милано докторите установиха, че едногодишно момченце, прието в болница, е имало тегло на 3-месечно кърмаче, заради приложената върху него веганска диета.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории