Лютеница
Добави към моето меню
Лютеница
проверена рецепта за лютеница
8 кг червени пиперки
4 кг патладжани
2 кг моркови
2 л доматено пюре или 10 кг домати
2 кг ябълки
300 мл олио
200 гр захар
2 връзки магданоз
сол на вкус
* Червените чушки и патладжаните се изпичат, обелват и се смилат с машинка за месо;
* Морковите и ябълките се сваряват, около 10 мин, и се смилат също с машинката за месо;
* Смесете продуктите и ги сипете в дълбока и широка тава и ги разбъркайте;
* Лютеницата може да бъде приготвена с пресни домати и с готово доматено пюре. Ако ползвате домати изберете месести домати, бланширайте ги, обелете ги и след това смелете доматите с машинка за месо. Поставете доматите в дълбока и широка тава и варете, докато водата на доматите изври и тогава добавете останлите смлени зеленчуци.
* Ако приготвяте лютеницата с готово доматено пюре – го добавяте към смлените зеленчуци и разбърквате;
* Когато заври лютеницата добавете олиото и разбъркайте. Зеленчуковата смес ври докато се сгъсти и остане само на мазнина;
* Посипва се с нарязания на ситно магданоз, разбърква се и се разсипва в предварително затоплени буркани и ги затворете;
* Бурканите с лютеница се стирилизират 10 мин, след завиране на водата.
Идея: Лютеницата може да бъде приготвена и без ябълки.
Приготвянето на рецептата на тази лютеница е свързана с някоя събота в края на септември или началото на октомври. Топъл слънчев ден в който слънцето вече е уморено и не препича като през лятото. Аз съм на вилата под навеса и приготвям лютеница за зимата. Дългата част е с печенето на чушки – отнема около 2-3 часа, след това ако не се ползва готово доматено пюре си е играчка с доматите.
Но когато всички продукти вече са в тавата – мирише така вкусно, трябва само да се разбърква и да се поддържа огъня в печката.
Ябълките са от градината ми, останалите продукти са от пазара.