Циганско плато
Добави към моето меню
Циганско плато
1 свинско шишче
1 пилешко шишче
1 шишче асорти
20 мл водка (ракия)
20 мл бяло вино
4-5 гъби
1 1/2 домат
1/2 зелена чушка
1 с.л. краве масло
1 стрък зелен лук
2 скилидки чесън
1/2 ч. л. чубрица
1/2 ч. л. джоджен
Шишчетата се изпичат в тиган – грил или на скара.
В тиган се слага маслото, едро нарязаните чушка, лук и гъби и половинката домат, след което се пържи, докато водата от домата се поизпари.
В джезве се кипва водката, веднага се сипва върху изпечените шишчета и се фламбира. След като огънят изгасне, в тигана с шишчетата се сипват запържените зеленчуци, налива се виното, овкусява се с подправките и се разбърква.
Целият домат се настъргва и се слага да се пържи в тигана, където са били зеленчуците. Добавят се накълцаният чесън и се овкусява с черния пипер, солта и джоджена. Когато водата се изпари, се пресипва в плато към готовите вече шишчета със зеленчуците.