Пиле с маслини
Добави към моето меню
Рецепти с пиле от френската кухня
Пиле с маслини
Продукти: 1 пиле (около 1 кг), 4-5 домат, 1 чаена чаша маслини, 1/2 чаша коняк, 120 г сланина, 4 картофа, 150 г гъби, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Пилето се измива и нарязва на порции. Отделно сланината, нарязана на много ситни парченца, се стопява и се прибавят гъбите на по-дребни парчета, маслините, разделени на четири, като са махнати костилките, и доматите и картофите – на тънки филийки. Прибавят се и парчетата пилешко месо. Залива се с една чаена чаша топла вода. Сипва се и конякът и се задушава, докато пилешкото месо омекне.
Пиле по провансалски
Продукти: 1 пиле (около 1 кг), 5-6 домата (може и от консерва), 1 кафена чашка олио, 1 глава лук, 4-5 скилидки чесън, 2 супени лъжици доматено пюре, 1 кафена чашка бяло вино, 10-15 черни големи маслини, 150 г кашкавал, 1 зелена чушка, 1/2 връзка магданоз, 2 щипки изсушен босилек, 1 супена лъжица захар, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Пилето се начупва на порции. Отделно лукът се нарязва ситно и задушава в мазнината, а след това се слагат и се задушават и нарязаните на четири скилидки чесън.
Прибавят се настърганите домати, доматеното пюре, захарта, виното, босилекът. Сместа се посолява и разбърква. Слагат се и парчетата от пилето. Всичко това се изсипва в тавичка. Пече се на предварително затоплена фурна 5 минути. Тогава се прибавят нарязаната на ситно зелена чушка и маслините. Поръсва се с настъргания на едро ренде кашкавал и се пече на умерен огън.
При сервиране се наръсва със ситно нарязания магданоз.