Последни Рецепти
Последни Статии

Цигарите и алкохола състаряват

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

Някои смятат, че пиенето и пушенето са признак на социално положение, прави ги да изглеждат силни и красиви, релаксиращи или са убедени, че им харесва и им е необходимо… Това са скъпи зависимости, които водят до пристрастяване и са вредни. Отразяват се както на здравето, така и на външния вид. Ново изследване навежда на мисълта, че комбинирането им може да накара хората да изглеждат по-възрастни, отколкото са в действителност, съобщи ЮПИ.

smoking drinking 1

Освен че са свързани със сериозни здравни рискове, тежкото пиянство и тютюнопушенето карат хората да изглеждат по-стари в сравнение с действителната им възраст, сочат резултатите от изследването. То обхванало над 11 500 датчани на възраст между 21 и 93 години за близо 12-годишен период. Жените изпивали средно 2,6 алкохолни напитки седмично, а мъжете – 11,4 алкохолни напитки седмично. Пушачи били 57 процента от жените и 67 процента от мъжете.

Тежкото пиянство и тютюнопушенето били свързани с видими признаци за стареене и участниците изглеждали по-стари в сравнение с реалната си възраст. Признаците за стареене включвали гънки на ушните лобове, сивкави кръгове около роговиците на очите, жълтеникавооранжеви плаки (петна) по клепачите.

Умереното пиене не било свързано с видими признаци за преждевременно стареене.

Учените отбелязват, че става въпрос за наблюдателно изследване, така че е невъзможно да се правят заключения за евентуална причинно-следствена връзка.
Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Epidemiology & Community Health.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории