Последни Рецепти
Последни Статии

Кокосово мляко

Добавено в Кулинарен справочник, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Кокосово мляко
Кокосово мляко – макар и екзотика се намира и в нашите магазини. Това е сладка, млечно бяла субстанция получена от вътрешността на узрели кокосови орехи. Цветът и наситеният вкус се дължат на високото съдържание на масла и мазнини. Не трябва да се бърка с кокосова вода (сок) – това е течността, която се образува по естествен път вътре в кокосовия орех.
Без кокосово мляко не може да си представим азиатската кухня. Подправките за много от рецептите от кухнята на Тайланд преди да се добавят в ястието се запържват в кипяща кокосова сметана, вместо в масло.

кокосово мляко

За какво да използваме кокосово мляко?
– в кулинарията – използва се широко в кухнята на югоизточна Азия, в много рецепти заменя бульон, добавя се към ястия в края на приготвянето им за обогатяване на вкуса. От ориз сварен в кокосово мляко се приготвя пикантно гарнитура, сладкиш или оризов пудинг. В Тайланд се използва за приготвяне на ароматни супи. Кокосова сметана, подсладена и охладена с плодова салата е вкусен десерт.
– може да се използва като заменител на краве мляко при приготвянето на различни десерти. Вкусът и ароматът на такива десерти е по-ярък. Включва се и в менюто на вегетарианци, както и по време на пост.
– в напитки – добавя се към кафе, чай, плодов коктейл, Пино Колада (Piña colada)
– грижа за кожата – използва се като овлажняващо мляко, добавя се във водата за ваната, използва се и като кондиционер за коса.

У нас се предлага като консерви. Когато консервата не е отворена, не е необходимо да стои в хладилник и преди употреба се разклаща енергично. Като стои по-продължително време се утаява.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории