Рибата е полезна за мозъка
Добави към моето меню
Рибата е полезна за мозъка
За рибата може да се каже само добро като храна. Не случайно въведохме и традицията – петък ден за риба, когато публикуваме поне една рецепта с риба.
Ето още едно доказателство. Учени от университета в Питсбърг (www.pitt.edu) ни съветват да включваме редовно в нашето меню риба, поне веднъж в седмицата. Според тях рибата е полезна за мозъка.
снимка Ирина Кърпарова
По-рано се считаше, че рибата богата на омега 3 мастни киселини благоприятно влияе на когнитивните способности на човек. В изследването си те не са намерили връзка между нивото на съдържание на омега 3 мастни киселини и развитието на сивото вещество, но са стигнали до други интересни изводи.
В хода на изследване с участието на 260 човека са установили, че употребата на риба, без значение каква е точно, води до увеличаване на сивото вещество на мозъка. Специалистите смята, че е достатъчно веднъж в седмицата да включвате риба в менюто си за да поддържате мозъка си здрав.
Можете да приготвите рибата по начин, който на вас ви харесва – да я изпечете на фурна, на грил, на пара… начинът на приготвяне, както и видът на рибата – нямат значение.
Учените са установили още, че сред любителите на риба има повече хора с висше образование.
Баланс на мазнините в храненето
По-рано бяха доказани и антиоксидантните свойства на продуктите, които съдържат омега 3 мастни киселини, като риба, семена, ядки и някои видове растителни масла.