Последни Рецепти
Последни Статии

за сутрешната чаша кафе

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Изберете чай пред кафе
Четвъртата чаша кафе вдига кръвното. Кофеинът задълбочава стреса, предупреждават лекарите

Първото нещо, което правят повечето хора рано сутрин, е да изпият чаша кафе. Това е широко разпространена енергийна напитка. Приготвя се от плодовете на вечнозелен храст, разпространен в страни от Латинска Америка, Африка, Азия и др. Там, където климатът е субтропичен.
Основните видове кафе са робуста и арабика. В робустата има повече кофеин. Качествата на кафето зависят най-вече от начина на печене на зърната. По-дългото изпичане засилва аромата на кафето. Огромно значение има и начинът на приготвяне на напитката – еспресо, турско, американско и др.

Кофеин
В кафето се съдържа кофеин почти колкото в чаените листа. Това е вещество, което се намира в какаото, плодовете на колата, чая и кафето. Кофеинът ободрява, засилва работоспособността и стимулира сърдечната дейност. 30 до 40 мин след изпиването на чаша кафе кофеинът е вече в кръвта. Той бързо и напълно се възприема от стомашно-чревния тракт. Елиминирането от организма става чрез урината при здрави хора след около 4 часа.

Сутрешната чаша кафе увеличава работоспособността, но да се бори стресът с кафе е погрешно. При депресии, тревожност, безпокойство, така характерни за днешния ден, кафето не се препоръчва.
При високо кръвно налягане трябва да се ограничава консумацията на кафе.
Години наред си живея с ниско кръвно налягане и гледах на чашата кафе като на лекарство, задължителната част от мое ден, сутрешния ритуал, докато установих, че парченце черен шоколад върши същата работа
Също така кафето дразни стомашната лигавица, особено прието на гладно, и затова хора с язва и гастрити трябва да го избягват.
При заболявания на червата, съпроводени с диарии, кафето е противопоказано.
Голямата консумация на кафе засилва диурезата и според някои автори се засилва отделянето на калций и желязо.

Кафето трябва да се консумира за бодрост, и то от здрави хора. Не прекалявайте с неговата употреба. До три чашки кафе дневно според изследователи е оптимална доза.

И все пак – чай или кафе?
Чаят след водата е най-консумираната напитка. Чаят е богат на полифеноли, които са мощни антиоксиданти, които предпазват организма от свободните радикали. В чая това са флавоноидите и танинът. При хора, които пият много чай – по 3-4 чаши дневно, е доказано, че рискът от сърдечни заболявания намалява. Количеството на теина, който е аналог на кофеина, в кафето зависи от начина на приготвяне на чая. Ако листата са запарвани по-дълго време, нивото на теина намалява.
Въпрос на вкус, но все пак в чая има антиоксиданти.

Използвани маркери:
кафе,кофеин,чай

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized