Последни Рецепти
Последни Статии

Грижа за нашите очи

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Гимнастика за орлов поглед

Компютрите, телевизията и вредната околна среда също способстват за лошия външен вид. В резултат на това се появяват тъмни сенки под очите, червени жилчици в бялата част на самите очи. В такива случаи трябва веднага да се вземат мерки за подобряване на външния вид и здравето им.

Грижи за очите
Кожата около очите е нежна, чувствителна и с дебелина не повече от 0,33-0,36 мм. Затова изисква особени грижи. Средствата за това са най-разнообразни – кремове, гелове, маски, серуми. Но всички те задължително съдържат овлажняващи микрочастици, биологически подхранващи екстракти, растителни извлеци. Тяхната киселинност трябва да е близка до нормалната за кожата или неутрална – 5,5-7,5.

ochi upr

Доброто здраве е най-важната предпоставка за добрия външен вид на очите. Затова трябва първо да се погрижите за вътрешния си баланс.
Следните правила ще ни помогнат за това:

1. Хранете се разумно и разнообразно. Храната трябва да е богата на витамини A, C, B2 и D.
2. Изпивайте по 1-2 литра вода на ден. Това ще помогне за извеждането на шлаките вън от организма.
3. Почивайте.
4. Всеки ден излизайте на чист въздух и се разхождайте повече.
5. Не пушете и не прекалявайте с алкохола.

Ако спазвате всички тези правила, но въпреки това имате проблеми с очите си, ето няколко препоръки. Отоците или торбичките под очите се появяват по ред причини. За това могат да допринесат излишните течности, които се събират в кожната тъкан. Умората, страхът, стресът, прекаляването с чая, особено ако е изпит прекалено късно, също се отразяват на добрия външен вид на очите. Торбичките могат да са причинени и от закъсняла вечеря, неправилна поза по време на сън, тютюнопушене.
Най-лесното и ефектно, което можете да направите, за да премахнете торбичките под очите, е да направите студен компрес от отвара от лайка и мента в минерална вода. Добре ще се отрази и хладен, тонизиращ душ.

zrenie 10
Студени тампони с лайка и мента премахват торбичките под очите

Тъмните сенки под очите са друг сериозен проблем, който тормози много от нас. Те са свидетелство, че вие и очите ви сте уморени и се нуждаете от почивка. Най-често сините кръгове се появяват в началото на пролетта, когато организмът е изтощен от дългата тъмна зима.
При този проблем козметиката е с много ограничени сили. Това се отнася особено за случаите, при които причината за тъмните кръгове е вътрешна. В краен случай можете да използвате коректор и молив, който да прикрие разликите в цвета, и после да тичате при козметик за разкрасяващи процедури.

Упражнения за прекрасен поглед и кожа
Съществува и прекрасен комплекс от упражнения, които могат да помогнат на очите ви да изглеждат по-добре, а кожата около тях да изглежда като на бебе. Тази гимнастика трябва да се прави по няколко пъти на ден. Идеята за тези упражнения идва от йога.

1. Погледнете нагоре, надолу, наляво, надясно. Повторете тези движения пет пъти.
2. Въртете очите по посока на часовниковата стрелка и обратно.
3. Затворете очи и погледнете колкото се може по-нагоре. Отпуснете се. Упражнението е особено полезно за хората, чиито горни клепачи са се поотпуснали.
4. Започнете бързо да сменяте фокуса на погледа си. Отначало съсредоточете очите на най-близкия обект до вас, след това отправете поглед възможно най-далеч.
5. Отворете очите си по-широко от нормалното и гледайте в една точка в продължение на 5 секунди. Отпуснете очните мускули и повторете упражнението.
6. Затворете очи, притиснете ги с длани. Фиксирайте в това положение за няколко минути.

Упражненията не са сложни и могат да се правят дори на работното място. Вашите очи са огледало на душата ви, затова заслужават да им обръщате внимание. Направете го и ще бъдете винаги неотразими и в добро настроение.

Как да опазим зрението си при работа с компютър

Няколко упражнения могат да подобрят работоспособността на очите, когато работим на компютър

В къщи или на работа хората на различна възраст по няколко часа на ден обикновено седят пред екрана на монитора. Известно е мнението, че работата с компютър разваля зрението. В действителност всичко не е чак дотам плачевно, колкото се опитват да го изкарат някои.
Трябва да признаем, че не компютърът е виновен за влошаването на зрението ни, а нашето незачитане на елементарните норми за хигиена при работа с него.
Преди всичко обърнете внимание, че екранът на дисплея трябва да бъде разположен малко над нивото на очите ви. По този начин ще се разтоварват тези групи очни мускули, които са най-напрегнати при обичайната насоченост на погледа – надолу и напред.
Очите се уморяват и от резките контрасти на светлината. Често в офиса човек работи с компютъра, а на бюрото стоят две силни лампи, които са насочени право в лицето му. Остра болка в очите, засилено сълзотечение, главоболие – всичко това в този случай е резултат от неправилната организация на работното място.
Преди да седнем пред компютъра трябва да проверим осветлението на своето работно място. Лампата, която стои на бюрото може да се закрие със син филтър, за да се доближи максимално нейната яркост до яркостта на екрана на монитора. Добре е стените около дисплея също да бъдат в син цвят.
Напрегнатост в зрението възниква и поради продължителна работа без прекъсване.
На всеки 40-45 минути трябва да се правят упражнения, насочени към разтоварване на очните мускули.
Още в древността лекарите са препоръчвали разнообразни движения на очите за подобряване на кръвообращението.
Опитайте по време на своите почивки да направите няколко лесни упражнения и веднага ще почувствате облекчение. Ето няколко комплекса за отпускане на очните мускули.

Вариант 1
1. Плътно затваряйте и широко отваряйте очи 6-7 пъти с прекъсване в продължение на 30 секунди.
2. Погледнете нагоре, надолу, наляво, надясно без да обръщате глава.
3. Въртете очите си в кръг: надолу, надясно, нагоре, наляво и в обратна посока.
4. Бързо мигайте с клепачи в продължение на 1-2 минути.
5. Затворете клепачите си и ги масажирайте с кръгови движения на пръстите си 1 минута.
Упражненията могат да се извършват в седнало положение, повтаряйки всяко от тях 2-3 пъти с прекъсване от 1-2 минути. Общата продължителност на упражненията е 10 минути. Второто и третото упражнение могат да се правят не само с отворени, но и със затворени очи. Най-важното е да ги правите редовно и тогава те ще дадат желания резултат.

Вариант 2
1. Седнете, като се облегнете на гърба на стола, затворете очи, поставете ръцете на бедрата. Поседете така 15-20 секунди.
2. Извършвайте кръгови движения с главата в едната посока, а после в другата. Повторете това 4-5 пъти. Масажирайте с пръсти тила и врата.
3. Силно стиснете очи за 4-6 секунди, после ги отворете пак за толкова. Повторете 5-7 пъти.
4. Наведете глава към гърдите, а после назад за да отпуснете мускулите на врата.Правете това бавно 3-5 пъти.
5. Гледайте пред себе си в далечината 3-4 секунди, после прехвърлете погледа си на върха на носа и го задръжте 3-4 секунди. Повторете 5-7 пъти.
6. Затворете очи и с меката част на пръстите леко натискайте горния клепач в продължение на 3-4 секунди. Свалете пръсти и поседете със затворени очи 3-4 секунди. Повторете 4-5 пъти.
7. Поставете ръце на кръста и движете лактите напред и назад. Повторете 3-4 пъти.
8. Затворете очи и направете кръгови движения с очните ябълки. На всеки 4-5 секунди сменяйте посоката.

Вариант 3
1. Облегнете се на стола и проследете с очи как вашият пръст бавно се отдалечава от тях на разстояние 50 см, а после се приближава. Повторете 8-10 пъти като сменяте ръцете.
2. Седнете, отпуснете се, после рязко напрегнете мускулите на цялото си тяло и отново се отпуснете. Упражнението трябва да се направи поне 3 пъти.
3. Отпуснете се, поставете ръце на кръста и поемете дълбоко въздух. После бавно издишайте през тясна струя в продължение на 5 секунди, обтягайки корема. Повторете 3-4 пъти.
4. Мигайте бързо в в продължение на 1-2 минути.
5. Извийте се назад и се опънете, вдигайки ръце нагоре. Върнете се в изходно положение.
6. Направете с отворени очи движения нагоре-надясно, нагоре-наляво, надолу-надясно, надолу-наляво. Продължителността на упражнението е 15-20 секунди.

Вариант 4
1. Седнете изправени, отпуснете се, поставете ръце на тила. Поемете дълбоко въздух и силно притиснете глава към дланите. Това упражнение е полезно за укрепване на мускулите на врата.
2. Въртете очи, стараейки се да видите колкото се може повече от лявата си страна, а после от дясната. Повторете 5 пъти.
3. Седнете изправени, опрете ръце на седалката на стола и повдигнете високо рамене. Това упражнение помага за вашата по-добра осанка.
4. Седнали на стола, повдигайте краката си свити, а ги сваляйте изправени. Упражнението е за укрепване на стомашните мускули.
5. Затворете клепачите си, масажирайте ги с пръсти с кръгови движения. Упражнението подобрява кръвообращението и отпуска мускулите на очите.
6. Бавно местете поглед от пода върху тавана и обратно. Главата остава неподвижна.
7. Извършвайте бавни кръгови движения с очи първо в една, а после в друга посока.
8. Правете бавни движения с глава наляво и надясно

***
Очите болят и от неприятна работа

Много от хората, които се оплакват от болки в очите или нарушено зрение по време на работа с компютър, в действителност са в това състояние, защото… не получават удовлетворение от своята работа.
Италиански лекари твърдят, че при всеки трети човек това не е свързано със здравето. Специалистите от университета Сасари са наблюдавали над 2000 доброволци, на които е възложено да отговорят на въпроси, свързани със стреса, условията на труд и напрягането на очите по време на работа. Всички те са били специално подбрани – с нормално зрение и на еднаква работа.
Всеки трети от анкетираните е заявил, че усеща преумора в очите си не по-малко от 3 пъти седмично, а 13% – ежедневно.
Преумората се проявява най-често чрез сърбеж, болка, усещане за натиск в очите, неясно зрение или раздвояване на образа по време на работа или веднага след това.
Повече от 30% са признавали, че на работното си място се чувстват неудовлетворени или стресирани. За тези хора са характерни ниската самооценка, склонността към конфликти, неудовлетворението от социалното им положение.
Хората, които се радват на подкрепата на своите колеги и се чувстват добре на работното си място, усещат напрегнатост на очите с 30% по-рядко.
При това осветлението на работното място, за разлика от шума и цигарения дим, не влияе на честотата на очните симптоми.

Използвани маркери:
билки,здраве,здравословен начин на живот,упражнения

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

  1. 1
    кирил // November 14th, 2006 at 8:51 pm

    Много добра статия, благодаря ви за нея.