Tиква и зеле предпазват от простуда
Добави към моето меню
Tиква и зеле предпазват от простуда
Има ли храна, която да ни помогне през есента да не се разболеем от простуда и грип. Да, лекарите назовават два такива продукта, които са добро профилактично средство – това са тиквата и зелето.
Ако всеки ден ги включваме в своето хранене те укрепят нашата имунна система и възпрепятстват разпрастранението на вирусите в организма, благодарение на съдържанието на голямото количество витамини и минерални вещества.
Свареното на пара брюкселско зеле съдържа повече витамин С от портокалите, а броколито съдържа два пъти повече от лимоните.
Различните видове зеле – бяло зеле, карфиол, броколи, брюкселско зеле могат да окажат положителен ефект дори при наличие на първите симптоми на простуда.
Веществата, които се съдържат в тиквата усилват съпротивителните сили на организма към вирусите и укрепват имунитета. Полезна е както тиквата, така и тиквените семки. Най-полезна е печената тиква или сварена, поднесена с мед.