Богат ябълков пай
Добави към моето меню
Богат ябълков пай
рецепта за десерт с ябълки – класика и винаги вкусен
за маслено тесто:
240 гр брашно
120 гр студено краве масло
щипка сол
4 с.л. студена вода
4 с.л. пудра захар
за плънка
1 кг ябълки
1 ч.л. канела
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. орехи
* Брашното се пресява заедно със солта. Добавя се пудрата захар и студеното масло, което е нарязано с нож на ситно. С бързи движения се замесва тесто, като се прибавя и студената вода за да се получи тесто, което може да се точи. Масленото тесто не се меси много;
* Разделя се на 2 топки, като едната е два пъти по-голяма. По-голямата топка се разточва върху набрашнен плот с размер малко по-голям от съда за печене, за да може да се образува ръбче;
* Тестото се разстила във формата;
* Ябълките се почистват от семенната част и се нарязват на кубчетата. В купа се смесват с нарязаните на ситно орехи, захар и канела. Слагат се в формата за печене;
* Малката топка се разточва върху набрашнения плот и се режи на ленти. Лентите от тесто се преплитат (кръстосват) една с друга, така че да се образува решетка върху плънката от ябълки;
* Ябълковият пай се загъва с тънко фолио и се слага за 1 час в хладилника;
* Пече се на 200 градуса до готовност.