Салата колсло със старомодна сладко-кисела заливка
Добави към моето меню
Обожавам салата от зеле и моркови, но от време на време обичам да я разнообразявам с различни варианти. Колсло (Cole Slaw) е наименованието за салата от зеле (от датското “kool” – зеле и “sla” – салата). Съществуват различни рецепти за колсло. Една от най-разпространените рецепти за колсло е зеле и моркови със заливка от майонеза, но има и други варианти на заливка – със сметана, сладко-кисела и др.
Необходими продукти (4 порции)
* 1/2 зелка (0.75 кг) настъргана на дребно
* 2 средни моркова, настъргани на дребно
* 1 стрък зелен лук, накълцан на дребни ивици
* 5 с.л. ябълков оцет
* 6 с.л. захар (4 с.л. мед)
* 1/2 ч.ч. бита сметана (цедено кисело мляко)
* сол, бял пипер на вкус
Приготовление:
- Поставете зелето, морковите и лука в голяма купа. Покрийте и оставете в хладилника докато се охлади.
- Смесете захарта (меда), оцета, солта и пипера в малка купа. Залейте салатата и омесете добре.
- Прибавете сметаната и отново разбъркайте.
- Покрийте и оставете в хладилника за около 30 минути.
Готовата салата колсло се сервира оформена като топки с размер приблизително колкото топки за тенис.
June 25 2006