Крафт бира
Добави към моето меню
Крафт бирата е нещо за което се говори у нас от няколко години (след 2012 г.). За тях се говори между приятели, в социалните мрежи, препоръката е лична, опитал си, препоръчваш…
Каква е историята?
Крафт – занаятчийски пивоварни – се появяват през 90-те години в САЩ. Обикновено са частни, малки и произвеждат ограничено количество от напитката. Пивоварите обаче не залагат толкова на количеството, колкото на качеството и вкусовете на бирата.
Вълната постепенно се пренася и в Европа, а от 2-3 години и София може да се похвали със специализиран магазин за крафт бири. В България вече има няколко занаятчийски пивоварни. В тях се отделя много повече време за производството и ферментацията, а напитката не се прави на конвейр.
При производството на крафт бира голяма част от процеса на пивоварене се извършва ръчно от тесен кръг хора в малка пивоварна, обратно на големите бирени компании, където всички етапи са подвластни на машините. В контраст с масовите бири на пазара е и крафт пивото, в което потребителите намират много по-широка гама от вкусове, аромати, както и разнообразие в цвят, плътност, алкохолно съдържание.
Има крафт бири, при които се усеща вкуса на мед, люти чушки, кафе и дори шоколад.
Това са няколко вида българска крафт бира. Снимка Капитал
Сравнение с масовите бири на пазара в крафт пивото потребителите намират много по-широка гама от вкусове, аромати, както и разнообразие в цвят, плътност, алкохолно съдържание.