Последни Рецепти
Последни Статии

Какво казват цветята

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Какво казват цветята
Честит прзник!
За какво говорят цветята?

Идва “празника на цветята” 8март – така го наричам, защото тогава всеки подарява цвете на жената до себе си. Дали е задължение, традиция или спонтанно решение, дали е за да покажеш благодарност или да споделиш красотата на деня – прави се с цвете.

Цветята са поезията на нашето всекидневие!

Те имат свой символичен език, чрез който изразяват нашето лично отношение, нашата обич, уважение и възхищение, мълчаливо признание и подкрепа или радост от живота и красотата на мига. Те проправят път към сърцата на хората, дарявайки внимание, топлота и симпатия. Всеки повод е достатъчно добър да се поднесе букет цветя.
Във всекидневието хората са се опитвали да сведат езотеричното знание до символиката на цветята, обясняваща употребата им като израз на лични взаимоотношения. В началото на века се разпространява един символен език на цветята, чрез който нашите баби и дядовци са водели дълги разговори и обяснявали чувствата си без да кажат нито една дума, само с помощта на цветята.

Кокетната циклама е набедена, че при поднасяне изразява чувство на завист.
Нарцисът някъде се разглежда като израз на деликатност и срамежливост, а другаде – като въплъщение на студенина и егоизъм.
Момината сълза изповядва горещата любов на лиричен обожател, който се стеснява да говори за чувствата си.
Лалето говори, че от приятелството до любовта има само една крачка. Други пък му приписват израз на горещо желание за притежание.
Анемонията сдобрява влюбените. Но я тълкуват и като предупреждение: “Прекалено си недостъпна в любовта. Обърни ми внимание.”
Розовият карамфил най-често разкрива хармонична любов или възхищение пред чистотата на избраницата.

Значенията на някои цветя са недвусмислени, сливащи се понякога с наименованието, като незабравката, обещаваща вярност,
гергината (далията) – горда любов, непризнаваща компромиси.
Виолетката е нежна и искрена обич,
хризантемата се предпочита от мечтателни натури, които и в най-щастливото чувство откриват мъничко тъга.
Герберата издава, че подаряващият цветята иска да покаже колко е щедър и да изтъкне себе си. Фрезиите са вестители на романтична любов.
При белия крем са съчетани любовта и възхищението към личността, на която са подарени. Антуриумът намеква за сериозни чувства,
а розата си остава класически посланик на ухажването.
Полските камбанки биват избирани от мъж, който е поет по душа,
а невените – от трезвомислещ и практичен мъж.
На пъстроветните стройни хвощове се спира онзи, който все още не се е определил окончателно и му трябват повече доказателства за реален интерес от другата страна.
Перуники подаряват само мъже, сигурни в себе си,
а алстромериите издават флиртаджия, който държи не на дълбочината на чувството, а на впечатленията, които оставя у дамите.

Люлякът е лиричен пратеник. Особено се цени белият люляк, който е популярно цвете при майските сватби. Нерядко го наричат “кралско цвете”. Много от пролетните церемонии са свързани с пищна люлякова украса. Казват, че последната румънска кралица поискала за погребението си всичко да бъде в лилаво, а ако сезонът не позволява да бъде с лилави люляци, те да бъдат заменени с лилави орхидеи.

У нас все още не са популярни букетчетата от виолетки, чиято изящност ги прави истинско украшение за тоалета или дома на дамта.
Същото може да се каже и за камелиите с тяхното пищно велколепие.
Все по-рядко се продават минзухари. Но ако мъжът сам ги набере и поднесе, този жест ще засили символичното значение на цветето – сериозна, скромна обич.
По-често се подаряват маргарити, а те отлично се съчетават и с
рози, понеже обещават любов, готова да премине всякакви изпитания.

Орхидеите са неизменен спътник на лукса. Те издават не толкова въображение, колкото материални възможности.

Непретенциозни цветя като кокичето и зюмбюла са най-често искрен, сърдечен дар.
Мъже, ненавиждащи рутината и ценящи фантазията, обичат екзотичната красота на лилиума.
Традиционалистите купуват карамфили.

А само хората с богато въображение си позволяват да съчетаят по своему или по препоръка на аранжьор цветята така, че да се получи симфония от значения и мълчаливи послания.

В българската литература за тайния език на цветята говори най-нежният прозаик и хуманист Йордан Йовков чрез думите на Люцкан в “Последна радост”. Поетичното изкуство да общуваш чрез езика на цветята той нарича приятна и сантиментална игра от старото романтично време и показва как емоционалният свят на човека се кодира в наивни, но трогателни и въздействени значения, които не оставят безчувствени дори най-равнодушните.

Освен традиционното, останало от старинни наръчници и поетични книги тайнство, разкриващо езика на цветята, всеки влюбен създава и собствен език за значенията им. Майсторството е да съумеем да внушим доверие към личното си послание, да накараме цветето да заговори. За това са необходими такт, искреност и жива поезия в душата ни.

Фън шуй и стайните цветя
Овен радост за очите и душата, някои от най-популярните стайни цветя могат да ни помогнат да открием неочаквани личностни черти в харакатера си, фенг шуй символика на цветята у дома.

Мушкато, азалия, бегония помагат да постигнем личен успех и да закалим характера си.
Мушкатото омекотява агресивната енергия, гнева и помага да развием чувство за хумор, а това е винаги полезно при всяко общуване.
Азалията е необходима на онези, които се страхуват да се заемат с отговорна работа. Влияейки подсъзнателно на човека, растението ще укрепи неговото чувство за увереност.
Бегонията хармонизира общуването, не позволява разговорът да се превърне в бъбрене, дарява на бавните, трудно мислещи хора бързина и съобразителност.

Персийската циклама и узумбарските теменужки спомагат за материалното изобилие и поддържат силите на собственика си.
На малодушните и поддаващите се на чуждо влияние хора цикламата може да даде самостоятелност.
Белите теменужки успокояват прекалените емоции, светлосините – подпомагат изявата на творческите способности,
виолетовите теменужки – за постигане на взаимно разбиране и дават един по-философски поглед върху проблемите.

Традесканции, папрати, перести палми и бръшляни помагат за поддържане на приятелски отношения между хората.
Традесканцията, независимо от всички суеверия, няма да ви даде да се превърнете в завистници или да превръщате дреболиите в трагедия.
Папратите помагат на максималистите да придобият чувство за мярка и да не си загубят ума, да развият чувство на такт и да отделят капризите от желанията.
Палмите организират хората.
Бръшлянът освобождава от емоциите, свързани със завист и обида.

Да се съхранят топлите отношения в семейството и да се подобри атмосферата между роднини ще помогнат алое и агава. Достатъчна е една саксия не задължително с бабиното “лечебно” алое, но и с всяка друга декоративна форма.

В любовта и творчеството могат да помогнат циганче, китайска роза, кала.
Китайската роза превръща енергиата на мързела в енергия на творчеството, неутрализира агресията на онзи член от семейството, който се опитва да установи своята абсолютна власт. Тя е особено необходима на хората, които са постоянно неудовлетворени. На мъжете придава мъжественост, на жените – независимост.
Кала (или още Зантедесхия) пази семейния съюз, придава увереност и помага да покажете чувствата си пред този, който по-рано се е страхувал от това.
Любимото циганче създава топла, добронамерена атмосфера, изглажда напрежението.

Роицисус и монстера укрепват здравето, даряват здравомислие, помагат за развитието на интелекта. Роицисус, при това във всякакви условия, неутрализира действията на онези, които са маниаци на тема чистота.
Монстерата подрежда мислите на човека, помага за по-точното им формулиране, помръдва от мъртвата точка консерваторите.

Хризантеми и кодиеум могат да помогнат на партньорите да се помирят.
Хризантемата е особено добра за хора, които трудно намират баланс между разум и чувства. Тя разсейва атмосферата на съмнения, дава спокойствие, развива характера: на жената дава женственост, на мъжа – мъжественост, а на двамата – нежност. Помага да се преодолее егоизмът и човек да се вслуша в мнението на другия.
Кротонът успокоява претоварената с творчески идеи глава. На тийнейджъра кротонът може да даде повече увереност, а това застрахова срещу попадане в лоша компания.

Кактусите неутрализират ярост и гняв, и се оказват нужни там, където характерът на човека остава непредсказуем. Те могат също така и да успокоят обидчивите, да не им позволят да носят в себе си различни планове за мъст. Кактусите помагат на човека да се концентрира върху преживяванията си и към емоциите да включи логиката. Кактусите успокояват суетенето, помагат да се постигне стабилен доход в бизнеса.

Драцената няма да ви даде да изпаднете в песимизъм и ще ви предпази от самообвинения.

Особено добре се отразява присъствието на лимон и сансевиера близо до деца, тъй като те развиват тяхната любознателност и засилват стремежа им към познание.
Лимонът повишава активността и самостоятелността им.
Сансевиерите предотвратяват грубости.

За успешно справяне с работата и затова незаменими в кабинета на всеки шеф са юки и фикуси. Една саксия с юка в кабинета или офиса ще ви помогне да концентрирате силите си в трудна минута, да създадете необходимата атмосфера за доверителни разговори, да сте по-уверени в себе си.
Фикусът събужда ентусиазма и ще ви помогне да се съсредоточите върху главното.

Маранта и коледната звезда стимулират търсенето на нещо ново и са много подходящи за места, където се събират много ярки личности, стремящи се към лидерство. С тяхна помощ хората спират да си пречат и да се потискат взаимно. Загубилите смисъл в живота си го откриват отново, а бизнесът започва да носи бързи доходи. Коледната звезда дава радост от общуването, помага на човека да открие в себе си нови ярки качества и да определи правилно професията си.

Ако около вас растат орхидеи и циперуси, те ще ви помогнат да се отпуснете, да се откъснете от битовите проблеми и да откриете духовни цели в живота си.
Орхидеите вдъхновяват и стимулират творчеството, помагат за излизане от потиснато състояние и депресия. Тъмночервените орхидеи прогонват мързела и апатията.
Циперусът избавя от празни приказки, хитрости и измами.

Съгласете се, че дори ако не вярвате във всичко това, което прочетохте, със сигурност ще ви бъде приятно да научите, че растенията във вашия дом или офис ви помагат да станете по-добри, а бизнесът ви — по-успешен. Но ако прочетеното е спечелило вашето доверие, можете да подберете такива стайни цветя, с които ще се чувствате по-комфортно и може би ще сте по-щастливи. Важното е да вярвате в това, понеже вярата е половината от успеха. Цветятя ще донесат положителна промяна във вашия дом само ако им се радвате и се грижите за тях. Това е една взаимна връзка.

ЦВЕТЫ в Feng Shui

Цветы, особенно с приятным запахом, хороши в любое время года и в саду, и внутри дома. Ароматы цветов имеют для фэн-шуй очень большое значение: они улучшают качество ци и наполняют сад энергией жизни. В традиционном фэн-шуй благодаря своему запаху чаще всего использовались жимолость, сирень и жасмин. Кроме того, определенные цветы считались стимуляторами энергии ци, особенно лотос, лаванда, лилии и душистый горошек.

Выбирая цветы для отдельных участков сада, не забывайте о цикле элементов. Красные цветы в южном секторе будут стимулировать эмоциональную энергию и способствовать вашей общественной жизни. Если вы хотите продвинуться в карьере, посадите синие цветы в северном секторе, но оживляйте и дополняйте их белыми цветами. Укрепить романтические отношения можно с помощью белых цветов на западе или различных оттенков зеленого на востоке.

СИМВОЛИЧЕСКОЕ ЗНАЧЕНИЕ ЦВЕТОВ
В Китае, как и во многих других культурах, разным цветам приписывались свои особые смысл и значение. Все знакомы с красной розой – символом романтической любви. В небольшом списке, который отнюдь не является исчерпывающим, приведены смысловые значения разных цветов в современном искусстве фэн-шуй.

Цветок Символическое значение
Азалия Женственность
Акация Тайная любовь
Амариллис Гордость
Анемон Искренность
Анютины глазки Счастье
Астра Любовь и нежность
Бегония «Будь осторожен»
Букет сухих цветов Отвергнутая любовь
Вереск Радость исполнения желаний (белый)
Гвоздика Очарование (красный), невинность (белый), отказ (желтый), «никогда тебя не забуду» (розовый)
Герань Глупость
Гиацинт Ревность (желтый), раскаяние и сожаление (алый), постоянство (синий)
Гладиолус Признание искренности
Гортензия Черствость
Душистый горошек Уход с благодарностью
Желтофиоль Преданность, особенно в трудные времена
Ирис Вера и надежда, обещание на будущее
Камелия Восхищение
Колокольчик Смирение
Крокус Жизнерадостность
Ландыш Покорность, смирение
Левкой Любовные узы
Лилия Чистота (белый), благодарность (желтый)
Львиный зев Обман, коварство
Магнолия Достоинство
Мак Забвение или утешение (белый), успех (желтый), удовольствие (красный)
Маргаритка Чистота намерений
Мирт Любовь
Нарцисс желтый Уважение; «ты – единственный»
Незабудка Настоящая любовь
Ноготки Ревность
Одуванчик Счастье и преданность
Омела Преодоление трудностей; привязанность
Орхидея Совершенство
Остролист Счастье в доме
Паслен Правда
Перечник зонтичный Безразличие
Петуния Гнев и горечь
Пион Сострадание, сочувствие
Плющ Дружба, привязанность
Примула «Ты мне нужен»
Рододендрон Осторожность, осмотрительность
Роза Любовь и романтика (красный), чистота (белый), ревность (желтый), любовь с первого взгляда (без шипов), горе или соболезнование (темно-бордовый)
Сирень Красота
Тюльпан Удача (красный), пожелание любви (желтый)
Фиалка Верность и добродетель
Фрезия Вера
Хризантема Любовь (красный), правда (белый)
Цикламен Прощание

Как да донесат цветята успех в дома

Цветята и растенията във вашия дом не са просто един декор. Според Фън Шуй, те поглъщат негативите донесени с вас от вън, създават атмосфера на уют и ред.
Жизнените растения се явят мощни източници на Ци – жизнена сила, която напълва всичко живо с енергия. Здравият и силен човек има хубаво Ци, а слабия или болния – лошо. За да я стимулирате, можете с успех да използвате растенията и законите на Фън Шуй.
При създаването на цветните композиции използвайте растения, които изискват еднакви условия на отглеждане. Не е хубаво да комбинирате бързорастящи растения с бавно, защото първите ще нарушат растежа на вторите.
Цветовата гама на цветовете също силно влияе за стимулирането на енергията Ци. Червените цветове в южната част на стаята ше подобрят емоционалния фон и ще способстват за вашия обществен живот. Посадете цветя със сини цветове в северния ъгъл и допълнете с бели. За да реализирате плановете си може да си помогнете с оттенъците на зеленото, поставени на изток, така този цвят се асоциира с ръста и развитието. Романтичните отношения се заздравяват с белите цветове на цветята, поставени в западната част на стаята.

* Поставете три здрави, нови растения във вашата кухня, те ще внесат свежо Ци, което ще доведе както до подобряване на здравето ви, както и до увеличаване на богатството ви.
* Поставете прясно отрязани цветя в спалнята, те ще внесат свежа енергия във връзката ви с партньора. Цветята добавят и късмет в живота ви. Сменяйте цветята веднага щом започнат да вехнат.
* За да помогнете на децата да бъдата по-здрави или за да ги възстановите от някаква болест, силно ви препоръчваме използването на зелени растения.
* Сложете нечетен брой (3,5 и 9 са добро число) жизнени, новозакупени зелени растения в детската спалня с намерението децата да бъдат излекувани и здрави.
* Когато имате впечатление, че не можете да се съсредоточите и умствено сте изморени, подобрете циркулацията на Ци, като поставите голямо растение в саксия близо до вратата в кабинета където работите.
* Избягвайте да поставяте кактуси и други „бодили” на югозападната страна, защото това е зоната на човешките взимоотношения.
* Композициите от сухи растения практически не влияят на равновесието на енергиите във вашия дом. Главното не забравяйте да сваляте праха от тях, за да не се събира около тях енергията на застоя. Тя прави хората отпуснати и апатични, на тях не им стига енергия, липсва им живец.
* А изкуствени цветя не внасяйте в дома си. От гледна точка на китайската традиция, в тях няма никакъв положителен ефект. Затова от тях правят венци на гробовете.

Така, че с голямо внимание се отнасяйте към цветята, за да има здраве, щастие и успех във вашия дом.

Китайската градина и традициите на фенг шуй

Традиционната китайска градина се отличава с богата и разнообразна растителност, която както и всички градински елементи има и утилитарна стойност, и естетическа ценност. Нерядко тя включва плантации с овощни дървета и алеи, засадени с билки. Едва ли може да се намери китайска градина без благородни дървесни видове. На първо място китайците единодушно поставят вечнозеленият бор – символ на постоянно благородство. Не по-малка популярност има естествено и бамбукът – гъвкав, кух отвътре и затова смятан за символ на животворна пустота.

Почти във всяка китайска градина може да се срещнат “дърветата на щастието” – слива и праскова, плачещи върби, олицетворяващи животворното начало ян, стройни тополи, пищни магнолии и бананови дървета. Както и в китайския пейзаж, цветовете на градинската флора са доста сдържани: вниманието на наблюдателя е привлечено преди всичко от формата на растенията и играта на светлината и сенките.

Обширна област в китайското градинарство заема отглеждането на декоративни цветя. С най-голяма почит се ползва божурът, който според китайците е “царят на цветята”, смятан за съвършено въплъщение на началото ян. Китайците са селектирали стотици сортове божури, сред които най-добър те смятат “Танцуващото лъвче” с неговите пастелни тонове и листа като пеперуди.
Пасивното начало ин в царството на цветята е представено от хризантемата, символ на покой и дълголетие. Най-красиви се смятат хризантеми с разноцветни листенца.
Навсякъде в Китай се отглеждат рози, хортензии, нарциси, зюмбюли, нар, а на юг – орхидеи. Лотосът, устремен към слънцето от тъмните водни дълбини, сякаш пронизва всички нива на мирозданието и открива неудържимата жизнена сила. Неговите нежни цветове, отворени над самата водна повърхност, са символ на чистотата, неуязвима за “тинята и калта” на суетния свят.

Цветята в китайската градина растат и в ниски, и във високооформени алеи, хаотично преплетени около водните площи, в отделни саксии или сандъчета. Китайската градина не познава чистите тревни площи: специално отделеното празно пространство е чуждо на нейните естетически принципи. Разнообразието на цветята и и начина на отглеждането им са свързани с експерименталния дух на китайското градинарство, със стремежа да се експериментира с растенията и да се открие най-добрата възможност за растежа и развитието им.

В съвременното изкуство фън-шуй се смята, че неотдавна оформените и предназначени за продажба градински площи са лишени от благотворната енергия ци. Ако в парцела няма растителност, той е открит за всички ветрове, които прогонват ци и не й позволяват да се натрупва. Вечнозелените растения, символизиращи благородство и дълголетие, традиционно се смятат най-добри за натрупване на ци. Най-общо казано, от гледна точка на фън-шуй най-благоприятни са многогодишни растения с пищна листна маса, плодоносни и цъфтящи всяка година. Изборът им е неограничен и зависи от творческата интуиция и разумния подход.

***
…..Истинный Фэн-Шуй всегда, подчеркиваю, всегда персонально ориентирован. Это значит, что для разных людей одно и тоже помещение необходимо оформлять по разному, по разному для разных задач, в разное время. Фэн-Шуй невозможен в виде отдельной практики. Он является одной из гармоничных составляющих мощной школы китайской метафизики, неотделим от этой школы и без нее теряет свою эффективность.
смотрит на мир Вашими глазами!»
Итак, одним из важнейших факторов, который влияет на удачу – это чистота. Объяснение здесь самое простое. Думаю, Вам не очень приятно заходить в грязное помещение, которое еще и превратили в склад ненужных вещей? Удаче тоже это неприятно.
Чтобы пустить в жизнь что-то новое, для этого надо подготовить место, освободившись от старого. Надо приучить себя к тому, что раз в полгода проводить генеральную уборку, в ходе которой избавляться от всего, что Вам не нужно. При этом откройте окна, создайте небольшой сквозняк, чтобы заполнить освободившиеся места благотворной свежей энергией.
Создайте в доме уют.Каждый в это понятие вкладывает свой смысл. Но сделайте это так, чтобы Ваш дом не хотелось покидать, и друзья, придя к Вам в гости, говорили:» Как у Вас уютно!»

…..Удача любит интересных людей! Организуйте быт своей семьи так, чтобы Ваши домочадцы, несмотря на окружающие соблазны, стремились быстрее попасть домой.

…..Эти рекомендации кажутся прописными истинами. А Вы внимательно посмотрите все ли у Вас так, как надо? Может Вы все это знаете, но не делаете? Попробуйте!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized