Последни Рецепти
Последни Статии

Цветница

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Цветница е подвижен християнски празник, който се отбелязва седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.

Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая, Куклинден или Палмова неделя. На този ден християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Христос пристигнал в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещнали, като разстлали пред него палмови клонки.

cvetnica ikona

Празникът се отбелязва в шестата неделя на Великия пост. На този ден в църквата се отслужва литургия и се благославят върбови клонки, които символизират палмовите, с които хората посрещнали Христос в Йерусалим. Върбовите клонки вярващите отнасят дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба.
В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.

lazarka

На този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.
След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим. Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и малкото ѝ, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ.
Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне.Народът, виждайки в Иисус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Всички пеели: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев“.
Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: „Казвам ви, че ако тия млъкнат, то камъните ще извикат“.
Шествието продължило и от височината на Елеонското възвишение до Храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му селяни и купувачи на разни стоки и извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.

vyrbovo klonki cvetnica

Обикновено на Цветница се изпълнява и последният лазарски обичай – “кумиченето”. Изпълняват го момите, лазарували в събота. Те носят венчета и обреден хляб, наречен кукла и отиват с тях край река. Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за “кумица” и тя повежда моминското хоро към своята къща.
Имен ден празнуват всички, които носят имена на цветя и растения

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории