Последни Рецепти
Последни Статии

Три причини да хапваме повече макарони

Добавено в Пица, спагети, лазаня

Добави към моето меню

Макароните или както е прието да се нарича Пастата е емблема на италианската кухня. Днес тя се е превърнала в най-популярното ястие в света.

Какво издава любимата ви паста

pasta pix 6

Три причини да хапваме повече паста

1. Приготвя се лесно и бързо
Приготвянето на почти всички видове паста не отнема повече от двайсетина минути. Към прясно сварената паста е необходимо да добавите само домати, малко босилек и сирене, за да си приготвите едно наистина вкусно и полезно ястие.
За здравословното хранене е важно да включвате представители на всички хранителни групи, но спокойно можете да консумирате паста няколко пъти в седмицата (ако е приготвена от твърда пшеница, предлага се и такава без глутен)

Разбира се, пастата е въпрос на вкус, а и зависи за какъв сос е предвидена. Прясната паста има предимството, че е домашно приготвена, с пресни продукти и с доста яйца – тя е по-мека, по-деликатна и много по-подходяща за леки сосове. Сухите пасти процентно съдържат доста повече брашно, но задължително от твърда пшеница, от каквото приготвят и прясната паста в Италия.

Необходими продукти за домашна паста:
250 г грис от твърда пшеница
200 г брашно тип 500
2 яйца
200 г жълтъци (около 11 жълтъка от средно големи яйца – толква сигурно биха сложили италианските баби, може и само с 3)
2 с. л. зехтин
около 100 г грис от твърда пшеница за точене
щипка индийско орехче
щипка сол

pasta pix 4

2. Намалява усещането за глад
Пастата ни засища за дълго време. В комбинация със зеленчуци тя е подходяща както за обяд, така и за бърза вечеря.

3. Помага ни да отслабнем
По своето съдържание пастата е нискокалорична храна, съдържа въглехидрати, белтъчини, богата е на протеини и бедна на калории.
Много хора отхвърлят пастата заради високото съдържание на въглехидрати. Истината е, че въглехидратите не пречат на здравословното отслабване. Пълнозърнестата паста дори подпомага свалянето на килограми. Тя и е добър източник на витамини, минерали и фибри и има място във всеки здравословен хранителен режим, дори когато той е за намаляване на теглото.

25 октомври е Световен ден на макароните (пастата)
Отбелязва се от 1998 г. с решение на Световния конгрес на производителите на тестени изделия в Рим с цел да се популяризират макаронените изделия като вкусни и здравословни.
Ако искате да приготвите рецепта с паста може да изберете тук
%d0%bf%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%bd
Рецепти с паста

Хапвайте паста и не се безпокойте за талията!
След отричането на макаронените изделия, дойде ред на фактите от проучване, което доказва, че от спагети не се пълнее, ако те, разбира се, се консумират в умерено количество. Проучването се прави с участието на хиляди италианци и е провокирано от въпроса каква е ролята на пастата в Средиземноморката диета, която е популярна с добрия си здравословен ефект по цял свят. Средиземноморската диета се базира основно на консумация на зеленчуци, плодове, варива, риба и морски дарове, зехтин… Сред обичайните ястия на хората в този регион обаче са и тестените изделия от типа на спагетите.

Според водещия автор Джордж Пунис от IRCCS Neuromed, Розили, Италия, с паста дори може да се отслабне и консумацията й не показва наличието на данни за по-високи тегло при любителите ѝ.

Екипът на Пунис разглежда досиетата на 23 хиляди души, включили се в две отделни мащабни проучвания – едното, изучава навиците на местното население в региона Молис, а другото е национално представително, насочено към храненето на населението в страната.

Консумацията на умерени количества спагети, макарони и подобни изделия намалява риска от наднормено тегло категорични са изследователите. Но това колко паста можем да хапваме зависи от индивидуалните особености и тя може да има принос за постигането на здравословен индекс на телесната маса, по-малка талия и по-добро съотношение на мерките талия-ханш.

pasta pix 5

Пастата може да бъде неприятел на талията, ако се консумира, освен в големи количества, и прекалено често при изобилно хранене или небалансиран хранителен режим, наблягащ на прости въглехидрати и мазнини в комбинация със заседяване.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории