Последни Рецепти
Последни Статии

Колко е важно да се четат етикетите

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

За това, че хранителните продукти трябва да се пазаруват с разумна преценка – на добра цена от място, където ще може да закупим храни в срок на годност, която покрива поне миниум изисквания за обработка и съхранение се знае. И ни се иска да е така. За съжаление това, не може да се постигне винаги, дори и да се плаща по-висока цена.

Колко е важно да се четат етикетите, когато ги има

oranges pixПортокали
За портокали и другите цитрусови плодове от години се знае, че не трябва да се ползват корите им, защото са обработени с химикали. А колко са вкусни и ароматни, но ако са с гарантиран произход. Тогава може настържете лимонова кора към сладкиша, който приготвяте. Ако портокалите не са обработвани само тогава може направите портокалови корички с шоколад, които са толкова вкусни.
Ето какво пише на етикета на портокали закупени в мрежа от голяма верига (Фантастико) и видях етикета преди да хвърля торбичката. Добре, че корите на тези цитруси ползвах само да слагам върху печката за дърва за аромат и след това в огъня, а не и в греяното вино.
orange etiket
“С цел запазване на качеството на плода е обработен с емазалил тиабендазол, восък: Е904, Е914. Кората не е подходяща за консумация.

Сушени плодове
Ако купувате насипно ядки и сушени плодове от магазина съгласете се, че няма как да получите информация затова какво сте купили, няма етикети. Аз самата се ориентирам по това дали в даден магазин има клиенти, ако другите пазаруват е някакъв знак. Такава е съдбата на един магазин за ядки, сушени плодове и кафе до мол Парадайс. Направиха ремонт, смениха фирмата, не влизат клиенти и аз спрях да купувам от там (а преди там отивах със списък за брашна, ядки и тахани) В момента в София пазарувам от Mr Almond – удобна локация, добри цени, опашка от клиенти – и ми направи впечатление, че сушените кайсии са с 2 цени – промишлени 6 лв за кг, 13 лв сушени кайсии. На външен вид няма разлика. Остава въпроса как и с какво са обработени?
kajsii susheni
Преди години така се отказах да купувам някои сушени плодове – на руски е цукати и пишеше с какво и как са обработени и с колко захар са напоени.
Прабаба ми когато бях малка сушеше ябълки и круши за ошав на слънце. Съхраняваше ги в книжни пликове и ги наглеждаше дали не са хванали буби. Сега си купуваш сушени плодове – стафиди, боровинки, забравяш някое пакетче с години в дъното на шкафа и когато ги извадиш са като купени преди малко.
Ще потърся с какво и как се обработват сушените плодове.

riba magazin greece
Една от препоръките в здравословното хранене е за 2 порции (мазна) риба или морски дарове в седмицата. В София това е трудно, защото предлагането е ограничено, а цената висока. В пъти по-висока от цена на свинско месо и пилешко.
Освен въпроса за произхода на рибата, следва въпроса и как е съхранявана, дали е замразявана, и дали тази риба не съдържа живак например.
Ако се четат етикетите, ако ги има, трудно ще намериш търсената информация.

Гърция предупреждава да не се купуват морски дарове без сертификат
Избягвайте стока със съмнително ниски цени и без официални документи, препоръчват от Съюза на потребителите.
В дните на Великденските пости в Гърция се увеличи търсенето и консумацията на морски дарове. Цените също се покачиха.
Особен риск представлява консумацията на калмари, миди, скариди и октоподи без санитарен сертификат. Лекарите предупреждават, че консумацията на негодни морски дарове може да има тежки последици.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории