Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти за Благовещение

Добавено в Ястия без месо

Добави към моето меню

Благовещение е винаги на 25 март.
Той е празник на майката. Това е денят, в който архангел Гавраил предава на Дева Мария благата вест, че е избрана да роди Спасителя, сина Божий Исус Христос – точно девет месеца преди Коледа. Чества се както от Източноправославната, така и от западните църкви.
sv bogorodica prolet

Както при повечето календарни празници, църковните ритуали на този празник се преплитат с езически обреди. У нас наричат празника още Благовец, Благовещене или Благоец и народът го свързва с идването на пролетта, на прелетните птици, с пробуждането на природата. След този ден хората гледат да излизат от вкъщи с къшей хляб и с пари в джоба, та ако ги закука кукувицата, да бъдат охолни през цялата година.

С блага вест, сладка питка и прясна риба
Трапезата за Благовещение е постна, но доста богата.
За пръв път се поднасят пресни зелени растения – лапад, коприва или киселец, за да потече в тялото на човека “нова кръв”. Народът ни се хваща за зелено още от средата на февруари, когато на припек се покаже първият лопуш и коприва. Но с първа пролет и Благовец зелената салата, зеленият лук и чесън, коприва, лопуш, лапад, спанак, киселец, мечи лук (левурда) са на нашата трапеза. Затова на този ден пригответе вкусна супа от спанак или коприва и зелник – баница с плънка от зелении.

Спаначена супа с булгур Спаначена супа с булгур

Спаначен пай
Спаначен пай “Слънце”Пухкава спаначена пита със спанак и сирене

По време на строгия 50-дневен Великденски пост единствено на Благовещение и на Цветница се разрешава на трапезата да има риба. И то само ако 25 март не влиза в Страстната седмица.
Приготвя се риба – печена или варена, което означава, че може да се хапват и всякакви морски дарове. На някои места в България има традиция да се варят речни раци.
Пъстърва на фурна с маслини и зеленчуци
Пъстърва на фурна с маслини и зеленчуциМного ароматна рецепта за риба /пъстърва или сьомгова пъстърва/ с маслини и зеленчуци и уханни подправки.

На Благовещение се правят различни питки, но освен тях на 25 март се приготвят и лучник и баници.

Питка Блага вест
Красива празнична пита за Благовещение
Питка Блага вест

Сладка питка за Благовещение
sladka-pitka-blagovec

Заедно с тези вкуснотии, на светлия пролетен празник може да се пие и вино.

Важно: бял пост се нарича, когато в храненето се включват сирене, мляко и яйца. Аз лично съм опитвала без млечни – не се получава. Зависи и от количеството.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории