Последни Рецепти
Последни Статии

Да се хванем за зелено

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Да се хванем за зелено
Пресни зеленчуци помагат да се справим с авитаминозата, пролетната умора, тонизират и помагат да бъдем във форма за пролетта
Българската традиция казва, че щом пукне пролет трябва да се хванем за зелено. Това означава движение сред природата и на трапезата ни да има повече зелена салата, марля, спанак, коприва, лопуш, зелен лук и чесън, киселец…

zeleno viki

– Зелена салата
Листата на някои сортове градинска салата са закръглени или слабо сплеснати. При други сортове листата са продълговати, познати са като марули. Разнообразието от видове зелена салата е много – важното е да изберем свежа, колкото се може с по-малко торове при отглеждането. Обикновено се приготвят като салата, а ако се добавят яйца, риба тон, пиле, кротони – може да се получи и лека вечеря. Добавете репички, краставица, маслини, морков, царевица, овкусете с лимонов сок, зехтин и поднесете. Малък трик, научен в практиката – салатата овкусявайте преди поднасяне, ако няма оцет и зехтин може да се запази по-дълго време свежа в кутия с капак в хладилника. Сипете си необходимото количество от предварително нарязаната салата и тогава я подправете по ваш вкус.
Салатата да се консумира сурова и ситно нарязана. Също и във вид на пресен сок, това са популярните зелени смутита – полезни са при преумора и нервно напрежение, за подсилване на организма, като доставят в концентриран вид витамини и микроелементи.

spanak

Спанак
Когато в градината поникне първият спанак, лопуш, лапад, коприва тогава казваме, че сме се хванали за зелено. У нас ги използваме за супа, баници, за рецепти с ориз или агнешко, но може да се поднесат и на салата. Измива се нарязва се на ситно и се овкусява. Това се прави с малките листенца, известни като бейби спанак. Подправят се със зехтин, лимон и малко сол. Суровата салата доставя на организма в непроменен вид ценни минерални вещества – соли на калций, желязо, калий, фосфор и др. Желязото се намира под формата на лесно усвоими съединения. Ето защо спанакът се препоръчва на страдащите от анемия. В този зеленчук се съдържат значителни количества йод. Той е ценно средство в профилактиката на т.нар. йододефицитни заболявания. Рецепти със спанак се препоръчват при липса на витамини, умора и изтощение на организма, защото съдържат витамин С до 70 мг%. В значими количества са и витамините В1, В2, Р, Е, К, както и провитамин А (каротин) и фолиева киселина. При готвене съдържание на витамини се намалява, затова термичната обработка трябва да е минимална. Разумно е да се ограничава употребата на спанак при камъни в бъбреците, както и при страдащи от стомашно-чревни разстройства и чернодробни болести.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории