Сладки дамги
Добави към моето меню
Сладки дамги,
Дамгите – сладката тайна на Созопол
Това е рецепта за която препоръчваме да видите това видео, за созополски дамги
Снимка на това изкушение бе споделена от Natalia Vaseva
Тези са приготвени от Vera Mileva
Отдавна исках да използвам рецептата и да приготвя за сладките „дамги“ споделена от S. Stoyanova на3.05.2013, и ето резултата. Един прекрасен сладък снакс без консерванти за малки и големи. Благодаря ви от сърце за споделената рецепта?
Рецептата я споделя Вера, така както е вземата от видеото
6 яйца
6 яйчени черупки вода
1 чаена черупка ракия
200 г бяло нишесте
200 г брашно
В гъстото тесто се топи „уреда“ подпрян на кошницата се пържат до розово в сгорещено олио
Поднасят се поръсени с пудра захар, овкусена с ванилия или канела. Добре биха станали и ако се топнат в разтопен шоколад.
Необходима е форма за да бъдат приготвени
След като публикувахме статията за Сладки дагми се включи и Радостинка Маринова.
Това са моите”къдрави тиганици”.
Моята леля Недка имаше форма за такива тиганици от много години. Формата беше изработена ръчно и за всеки празник в нашето семейство се приготвяха такива сладки.
Рецептата за тестото е същата. Процесът на пържене е сложен, защото формите трябва да се загряват след всяка розичка, потапят се в тестото до половината височина на формичката и се поставят в мазнината.
Изпържват се много бързо.
А моето село е Ичера Сливенско.