Последни Рецепти
Последни Статии

Има дни, когато не ни върви

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Има дни, когато не ни върви
Забрави за строгите диети, ако искаш да бъдеш във форма

Има дни в които не ни върви, има дни, в които нещата не ни се получават, има дни в които сме изморени от сутринта. Има стресови ситуации, има и периоди в които сме в постоянен стрес, понякога изпадаме в дистрес. Дистресът е негативният стрес, когато външните дразнители са неприятни, нарушаващи нашето спокойствие и могат да провокират ситуации опасни за нашето здраве. Причините са най-различни – от свързани с околната среда, до негативни процеси в обществото, често са продуктувани от социално-икономически фактори, понякога са причинени от лични инциденти.
Понякога можем да изпаднем в депресия – онова състояние на меланхолия, тъга, отчаяние, безпомощност и унилост, което може да трае часове, дни … състояние от което се излиза трудно, състояние, което може да предизвикано от времето, от липсата на светлина … можем да си го причиним и сами, ако позволим да бъдем обхванати от неудовлетворението на постигането на дадена цел. Има ситуации, когато една жена се превръща неусетно в слънчоглед и приема за слънце на своята вселена определен човек.
Има ситуации, когато изпитваме неудовелетворение от нас самите, когато не харесваме собственото си тяло.

В такива ситуации помагат определени неща като пътуване, смяна на обстановката, много слънчева светлина, хубава книга, любима музика, малки удоволствия като чаша топъл шоколад, разговор с приятел.

А това са няколко идеи, които, ако ги следваме можем да постигнем хармония с нас самите, между нашето тяло и душа. Ще ни помогнат да гледаме позитивно на света и да бъдем харесвани от околните.

1. Поставяй си реални, постижими цели
Колкото са по-високи изискванията към нас самите, толкова по-големи са разочорованието и неудовлетворението от нас самите, ако не успеем да постигнем определените цели. И като резултат – понижено настроение, занижена самооценка или депресия.

2. Движи се активно
Това важи особенно за тия от нас, които прекарват часове пред компютъра. Специалистите отдавна са установили, че физическото натоварване укрепва имунитета и защитвава организма от стрес и болести. Движението е това, което ни спасява от затлъстяване и натрупването на килограми в повече, т.е. ако се движим активно ще имаме онова стегнато тяло, което заслужаваме.

3. Забрави за строгите диети
Строгите и продължителни диети, осоебенно монодиетите изтощават организма, подкопават здравто ни, правят ни зли и към нас и към нас и ни изморяват.
И още един момент срещу строгите диети – йо-йо ефекта, по принцип свалените по този начин килограми се връщат в двоен размер.

4. Прави си подаръци
Не бъди най-строгия съдия сам за себе си. Поощрявай се сама за постигнатите цели. Ако се научиш сама се себе си да се обичаш и уважаваш така ще се отнасят и другите към теб.

5. Избери си спорт или хоби, което ти доставя удоволствие
Ако целта да отслабнеш, да укрепиш здравето си или да разнообразиш контактите си избери тренировка, която ти доставя удоволствие. Не избирай, защото е модерна или защото на такива тренировки ходи приятелката ти. Глупаво е да се ходи на тренировка по бойни изкуства, ако броиш минутите до края на занятието и мечтаеш за танци :)

6. Смей се
Това е толкова просто и толкова трудно. Но и толкова ефективно, смей се на ситуациите около теб, на прочетен или разказан виц, смей се когато гледаш комедия. Но най-хубав и полезен е смеха, когато се смееш с приятели по време на приятен и ползотворен разговор.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории