Последни Рецепти
Последни Статии

Как да научим децата да обичат здравословна храна

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Всеки родител иска да открие тайна, която ще му помогне да научи децата да обичат здравословна храна – да опитват нови неща, да ядат зеленчуци и плодове, да избягват полуфабрикати, и да наблягат на домашната храна. Да се научат как да отделят време за хранене, на масата. Чарити Матюс от Foodlets.com, е синтезирала своя опит от години хранене на бебета (тя има 4 деца), четене на книги, разговори с различни хора и 2 години списване на блог по темата за здравословно хранене.
Тя споделя няколко прости, но ефективни правила, които е изпробвала и валидирала със семейството си.

kids eating pix 3

Как да научим децата да обичат здравословна храна
– Всички (над 2 години) ядат едно и също. Без специални желания или замяна за никой, който вече има зъби. Опитайте да сте честни, като добавяте опции и вземате под внимание любимите неща на всеки член от семейството, така че да има по нещо за всеки.

Добавяйте спанак към всичко. Яйца, баница, всичко. Но недейте да мамите – кажете на децата си, че ще го добавите. Яжте всичко пълнозърнесто: хляб, макарони, и т.н.

– Направете храненето забавно. Ние използваме хубави детски чинии и купи, специални лъжици, а понякога си позволяваме и цветни салфетки. Често си правим “чаени партита”. Целта ми е да превърна храненето в нещо приятно за децата. И с тези простички похвати успявам.

– Започнете с малки порции. Давам на децата по хапка от всяко ястие, и който иска още – получава още. Така те могат сами да преценят кога са се нахранили и не се налага да ги “тъпча” и да насилвам хапка след хапка.

– Сервирайте новите ястия по различен начин. Често използваме малки чинии, когато приготвям ново ястие. Децата влизат в ролята на съдии и дават оценка – палци горе, долу, горе-долу. И ако не им харесва ястието, аз приемам с думите “Добре. Може би ще му дадеш втори шанс някой друг път.”

– Готвим постоянно. Аз работя на половин работен ден и ми е по-лесно. Но всяко семейство може да създаде култура на хранене като използва семейни вечери през седмицата, закусва заедно през почивните дни, и т.н. Така децата научават, че хубавата храна е приоритет в нашето семейство. Освен това е много забавно, когато позволите на децата да помагат в кухнята. Моята цел е всяко от тях да може да приготвя самостоятелно поне 12 ястия, преди да станат самостоятелни.

– Масата e място за отдих. Ние не се караме с децата за това кой какво трябва да яде. Храната е на масата, ние приучаваме и подтикваме към добри обноски, но не позволяваме да се повишава тон. Ако на някой му е трудно да спазва тези правила, може да стане от масата и да се върне, когато е готов.

– Домашната храна е най-хубава. Особено, когато говорим за неща за похапване, и много по-лесно да дадем на децата истинска храна – краставичка, сушени плодове, парче сирене, и т.н.

– Две междинни хранения на ден, максимум. Децата са много активни и горят калории постоянно, затова им давам по нещо малко за хапване между закуска и обяд, и следобед. Но постоянното похапване е проблем в днешно време и аз не искам да се научават да го правят. Така че се придържам към ябълка, банан или друг плод.

– Децата пият вода или мляко. Точка. Соковете от кутия и газираните напитки не са опция и не присъстват на масата. Давам на децата си две опции и те могат да изберат между тях.

kids eating pix 4

Начинът, по който се храним, се отразява на здравето и щастието ни. България е на пето място в Европа по затлъстяване сред децата.

Висок относителен дял от изследваните ученици в България консумират един и повече от един път на ден: сладкарски изделия – 20,4%; чипс и други видове снакс -12,8%; тестени изделия (пици, мекици, банички и др.) – 32,3%. Безалкохолни напитки, съдържащи захар, повече от един път на ден приемат 20% от учениците, а енергийни напитки 7% от изследваните деца. По-рядко от един път в месеца консумират: риба – 18% от учениците, а пресни плодове и зеленчуци – 5,6%.

Днешното поколение е първото, в което децата са с по-малка продължителност на живота от родителите си. “Готвенето е може би единственото нещо, което можем да направим, за да променим това.” И е едно от най-важните неща, на които можем да научим децата си.

Източник: Академия за родители

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории