Последни Рецепти
Последни Статии

Лошите храни, които са полезни

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Да, и при храните има мода. Съществуват някои “лоши” храни, които в продължение на десетилетия се смятат за вредни, но всъщност са полезни за здравето. Зависи от това как са приготвени.
В последните 2 години при описване на рецептите се появиха етикети като – без глутен, без млечни, ниско въглехидратни, без захар, без брашно…
Заглавието е една идея провокативно, но е и вярно: Лошите храни, които са полезни

Глутен и пшеница. Те са заклети врагове на всяка диета, но са от жизненоважно значение за намаляване на риска от диабет, сърдечни заболявания, рак и затлъстяване. Ако имате непоносимост към глутен или автоимунно заболяване, тогава стриктно трябва да четете етикетите и да не включвате в храненето си такива храни
Безглутеновите храни не са по-здравословна алтернатива
gluten free bbc

Яйца – Яйцето е еталон за съдържание на белтък, съдържа всички пълноценни аминокиселини.
Но съдържа и холестерол, който в по-високи дози може да бъде вреден за нашето здраве. Въпреки това редица изследвания не успяха да докажат връзката им със сърдечните болести.
Колко яйца да ядем на ден
egg oleg
Протеинова закуска за двама – бърза и вкусна

Картофи– за тях се предполага, че повишават нивото на кръвната захар и водят до затлъстяване. Изследване на Харвардския университет потвърди, че варените картофи са източник на калий, витамин С и фибри.
Картофите са полезни
kartofi vareni potatoes pix

Изключване на плодове от храненето – заради високото им съдържание на въглехидрати не е основателна. Плодовете съдържат в голям процент захар (фруктоза), трябва да внимавате с количеството, което приемате ежеднвено. Но може ли да си представите храненето си без една ябълка на ден, банан или сочен плод? Препоръките по здравословно хранене са за осем порции плодове и зеленчуци на ден. Ако искате да отслабнете или спазвате кето режим изберете плодове с по-малко въглехидрати. Горски плодове, малини и къпини са най-честия избор на всички, които са на нисковъглехидратна диета.

Соя – Соевите зърна има много негатив заради ГМО. Соята не е опасна за хората. От нея може да се приготвят много рецепти – соево мляко или соево сирене – тофу.
tofu pix
Рецепти с тофу

Алкохол – Всичко зависи от мярката. Алкохолни питиета присъстват от хилядолетия в битието на хората. Много е казано за ползата от чаша червено вино.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории