Последни Рецепти
Последни Статии

Световен ден на кафето

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Световен ден на кафето – 1 октомври
За много от нас денят започва с чаша ароматно кафе. Някои предпочитат да го сварят по своя собствена рецепта, други предпочитат кафе на капсули, други кафе от кафеварка, а някои – нес. Някои пият кафето с мляко, със сметана, без захар или с канела… колкото хора толкова предпочитани варианти.

За кафето може да се говори много, особено за чашата кафе. Като погледнем назад в историята то присъства от много векове. Чаша силно еспресо или нежно лате е задължителен елемент при разговор, романтична среща, при делови срещи или творчески дискусии. За кафето не може да се каже всичко, невъзможно e.

coffee timeless 1
История на кафето
Родина на кафето е Етиопия – в див вид кафето расте само там. Според легендата, която може и да не се различава от действителността ободряващото действие на кафето е открито от … овцете. Пастирите са забелязали, че когато ядат от червените зурна изморените овце стават бодри.
Културата на кафето се заражда в Етиопия където са дъвчели. Културата на кафето се разпостранява сред арабите и турците.
Столетия по-късно случайно откриват, че изпечените зърна кафе му придават неповторим и по-плътен вкус.
Разпространението на кафето в света се дължи и на бразилските плантатори. В Бразилия кафе започва да се отглежда през 17 век. Колкото по-популярно ставало като напитка кафето толкова по-голяма роля играело за икономиката на Бразилия.
Кафето не е само удоволствие от чаша ароматно питие, лекарство, това е свят от навици и начин на живот. През 18 век кафенета стават най-модните места в Европа.
През 1903 г. немецът Людвиг Роземус открива, че от кафето може да се извлича кофеина. Роземус предлага кафе без кофеин, което намира своята аудитория.
На 1 април 1938 г., разтворимото кафе, наречено NESCAFÉ, е представено в Швейцария. Д-р Моргенталер стигнал до заключението, че тайната за запазване на аромата на кафето се крие в създаването на разтворимо кафе с достатъчно въглехидрати.

kofe robusta arabika
Арабика или робуста?
Казват, че по-доброто кафе е арабика. Други, че бразилското кафе е по-добро. Арабика и робуста са видове кафеени дървета. В зависимост къде растат има много видове – бразилско, колумбийско, костариканско и много други. На голяма популярност се радват различни смеси.

Арабика – мекота, 90 съставящи аромата, кисело сладък вкус, ниско съдържание на кофеин (до 1,7% на чаша кафе). Плътна пяна с орехов цвят. Не нагарча.
Робуста – силно, 4 съставящи аромата, леко горчиво, високо съдържание на кофеин (до 4,5% на чаша кафе), по-малко плътна пяна.
Казват, че аромата на арабика напомня за шоколад и цветя, а в аромата на робуста има нещо от гора и земя.

Най-хубавото кафе е това, което ви харесва на вас. Това са няколко съвета, които може да са ви полезни
– Купувайте кафе в неголеми количества. При дълго съхранение губи аромата си
– Кафето се смила преди да се приготви, това е препоръка
– Пробвайте различни видове и смеси кафе, но не купувайте ароматизирано кафе
– По-големи зърна кафе е добър признак, колко са големи зърната е признак за това колко е узряло кафето. Зърната арабика са по-големи
– Цветът, който се получава при изпичане – влияе на вкуса, на горчивината. Тук няма препоръки зависи от вашето предпочитание.
– Гланцов блясък се получава на повърхността на зърната след 4та седмица на съхранение – маслото излиза на повърхността. Любителите на кафе предпочитат с по-матова повърхност зърна като по-свежо.

Има различни начини за приготвяне на кафе
– Кафе машина за еспресо
– Машина за филтър кафе
– Кафеварка (на гайзерен тип, наричаме ги и италианки)
– Джезве
– Френска преса

Видове напитки с кафе
– Еспресо – необходими са 7 г свежо смляно кафе и 40 мл вода. Двойно еспресо или еспресо допио
– Еспресо ристрето – много популярно в Италия или това е късо еспресо – приготвя се от 7 г кафе и 25 мл вода. Изпива се буквално на „една глътка“
– Кафе американо – 7 г кафе и 120 мл вода
– еспресо корето – популярно в Италия, у нас кафе с алкохол – приготвя се от 7 г кафе, 40 мл вода и 5 мл силен концентрат
– еспресо романо – 7 г кафе, 40 мл вода и настъргана кора от лимон
– еспресо шейкерато – 7 г кафе, 40 мл вода, 5 г захар и 2 кубчета лед – смесва се в шейкър и се поднася
– еспресо кон пана – или кафе със сметана – необходими са 7 г кафе, 40 мл вода, 10 г сметана
– Irish coffee, ирландско кафе. Неговата история започва през 1943 г. на летището в град Фойнс. Негов автор е барманът Джо Шеридан. Това пише на мемориалната плоча. За приготвите ирландско кафе са необходими 40 мл ирландско уиски, 1 еспресо, захар на вкус, 30 мл сметана.
– Coffee Calypso – това е кафе с ликьор и ром, Tia Maria 40 мл, 20 мл ром, 1 еспресо и сметана. Възможни са различни комбинации и в зависимост от алкохола носят и национални имена.
И още има. Кафе с мляко. Реки от мляко и брегове от кафе
– Капучино – 30 мл кафе и 100 мл прясно мляко

coffee rosiche

– Кафе Глясе от френски. glacé — ледено, замразено. Да го наречем кафе със сладолед. Необходими са 150 мл кафе американо и 50 г сладолед
– Кафе лате – 50 мл еспресо и 140 мл прясно мляко
– Кафе по виенски – 2 ч.л. с,мляно кафе, 1 ч.л. захар. 50 мл сметана, како на прах, шоколадов сироп
– Кафе по турски – смляно кафе 7 г, 40 мл вода, 2 г захар. Приготвя се в джезве и се поднася с чаша вода

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized