Последни Рецепти
Последни Статии

Как да изберем краве масло

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Как да различим хубавото краве масло?
Ако искате хубаво краве масло ще трябва да се плати. Това означава да забравите за вариантите на „леко масло“, които има в нашите магазини. И след това да намерите това, което ви харесва. Често в рецептите пишат „немско масло“ като по-качествено, но така написано не е достатъчно. Просто не мога да бъда сигурна на 100% в това, което се предлага в магазина. Цената варира, различни етикети, различни производители… в борбата с етикетите оставете да ви води вкусът и инстинктът
• За да се приготви краве масло е необходима животинска сметана с 35% масленост. От един литър животинска сметана с 35% масленост се получава около 400 г масло и 600 мл течност (това е бътърмилк, който се среща в рецепти на англ и най-често заменяме с айрян) Това определя и цената 250 г масло трябва да струва около 5 лв.
Някои може да получават домашно краве масло, и на мен ми се е случвало, бито в Еленския балкан, жълто, ароматно, не се троши когато тръгнеш да го намазваш на филийка… Вариант е да се купува и мандраджийско масло.
Но най-често избираме и купуваме краве масло в магазина.

krave maslo

Какви са фактите? Производители влагат в маслото немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на закона. Това показва изследване на Българската национална асоциация “Активни потребители”, обхванало 15 от най-популярните
на пазара марки масло. Тестът е направен в две независими лаборатории, съобщи БТА.
При четири от изследваните проби е установено нерегламентирано влагане на заместители на млечната мазнина. Това най-често са твърди растителни масла, например палмово масло, което от години се ползва в производството на сирене.
При някои проби количеството на немлечните мазнини достига 75 процента. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50 процента. При пет от пробите е установено значително по-ниско съдържание на мазнини спрямо посочените на етикета.
Друга лоша практика, която е установило изследването, е наличието в кравето масло на повече вода от обявеното. При пет от пробите е отчетено несъответствие между посоченото на етикета и реалното съдържание на вода в маслото, като при част от
пробите то е значително. По-високото водно съдържание влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории